10-килограмов корниз падна от библиотеката в столицата – няма пострадали

Десеткилограмов къс от корниза на фасадата на Народната библиотека „Кирил и Методий“ се пръсна пред главния вход

Инцидентът е станал към 17:40 часа, когато движението на хора там е най-голямо, защото съвпада с края на работното време за повечето от служителите. Това разказва пред „Телеграф“ директорът на библиотеката доц. д-р Красимира Александрова.

Национална библиотека

Национална библиотека „Кирил и Методий“

„При падането каменният къс се разби и отломките от него покриха цялото стълбище пред входа. Истинско чудо е, че просто не е имало никой на това място. Парчета от белия врачански камък са събрани и ще бъдат изследвани от експерт, за да се установят причините за случилото се.

“Алармирахме незабавно застрахователите, които веднага пристигнаха, за да направят оценка на щетите – добави доцент Александрова. – Отцепихме цялата сграда с предупредителни ленти, защото не можем да бъдем сигурни дали няма да има и други такива откъртвания. Вече се договорихме и с фирма, която да облети покрива с дронове, които отблизо да заснемат неговото състояние“.

Авария

Станалото е само поредната авария във водещата ни библиотека. В навечерието на националния празник бе наводнена залата в читалня №1, където се ползват стари и редки издания. На 2 февруари миналата година пък пропадна оберлихтът, проблемите с елинсталацията са почти ежедневие, а парното практически не работи.

Построената през 1953 г. сграда не е ремонтирана основно нито веднъж. Друг проблем е, че предната част на сградата е на три етажа, а задната, където са хранилищата – на 8, което е наложило прокарването на сложна и уязвима система на елинсталациите и ВиК. За пълна подмяна на инфраструктурата обаче са необходими между 7 и 10 милиона лева, а целият бюджет на библиотеката е 3 милиона.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар