За добра памет: 3 лесни трика, за да не забравяте лесно

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Още сте около 40-те си години, а често забравяте. Нещо се случва с краткосрочната ви памет и се плашите дали не ви хваща склероза

памет

По-вероятно е да сте толкова претоварени, че мозъкът ви се самозащитава от прегряване, като оттиква на заден план нещата, които преценява като несъществени в момента.

Това обаче ви създава проблеми в работата – примерно не можете да си спомните часа за среща утре или първото име на партньор, с когото трябва да преговаряте. И по-страшно – забравяте задача, която трябва да решите.

Желязно правило за хора, които имат да вършат много умствена работа, е да си записват и периодично да се консултират с компютъра, телефона или бележника си.

Но има и някои лесни трикове, за да подобрите краткосрочната си памет

Ефектите от тях са доказани с научни изследвания.

Сложете саксия с растение на бюрото си или близо до него. То повишава концентрацията и производителността. Твърдят го психолози от университета в Кардиф. Те са наблюдавали служителите в два големи офиса във Великобритания и Холандия. След като там били поставени растения, производителността на екипите се повишила с 15% в рамките на три месеца. Причината е, че растенията подобряват качеството на въздуха, защото листата им абсорбират прах и замърсители.

Изглежда малко неприлично, но докато работите и не контактувате с никого очи в очи, дъвчете дъвка. По все още неясна за учените причина дъвченето повишава активността в хипокампуса – важна част от мозъка, отговорна за паметта. Британско проучване е измерило, че хората, дъвчещи дъвки, имат с 36% по високи резултати на тестове, при които трябва да си спомнят думи.

Движението на очите стимулира паметта. Изследване е установило, че участниците, които са движили очите си 30 секунди, имали 10% по-добро от средното представане при изпълнението на задачи с употреба на паметта. Хоризонталното движение на очите наляво надясно, без да се мърда главата, помага за свързване на двете полукълба на мозъка.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар