Опознайте детето, преди да решите, че трябва да го направите матиматически гений или пианист

Детето само ще ви каже какво иска да бъде и в каква насока да се развива

детето
Толкова ви се иска дъщеря ви да стане певица, че на 4 я записвате на уроци по пиано и я водите на кастинги, за да я приемат в някоя детска вокална група.

За сина си провиждате бъдеще на успешен мениджър, но за да сте сигурни, че главата му ще работи добре, още от първи клас настоявате да ходи на курсове по математика.

Вие изглежда сте от онзи тип родители, които държат да начертаят бъдещето на детето си и то да следва техния план. Може би даже искате да реализира ваши несбъднати мечти. Както се досещате, това е грешна стратегия. Никой не може да живее чужд живот и да бъде щастлив, така че не го причинявайте на детето си.

Друг тип са родителите, които опитват да действат по метода на пробата и грешката. Те не пред-начертават план според собствените си мераци, а водят детето от 6-7 години на уроци по рисуване, пеене, спорт, чужд език, на какво-то се сетят. Така смятат да разберат в коя област има заложби и към какво проявява интерес.

И това не е подходящият начин да откриете какъв талант притежава вашият наследник, смятат психолозите. Има риск да го натоварите с прекалено много занимания, той да не се справи с нищо и в крайна сметка да не разберете какви са дарбите и влеченията му.

Съветът на специалистите е да опознаете своето дете, преди да го запишете на уроци

Още от ранна възраст създайте благоприятни условия да прояви своите сетива, възприятия, интереси. Редовно играйте с топка, карайте колело, тичайте. Ходете на изложби, театър, концерти. Позволявайте на детето да помага в кухнята, сглобявайте и майсторете заедно. Увличайте го в занимания, които упражняват паметта.

Наблюдавайте какво го влече, за да изберете кои негови способности да развивате.

Не мислете, че синът или дъщеря ви в толкова крехка възраст няма да прояви силните си страни

Психолозите твърдят, че начинът, по който предпочита да се забавлява, издава заложбите.

Ако обича да групира предмети по цвят, форма, големина, да нарежда в стройни редици играчките си, изобщо да държи всичко прибрано и под контрол, най-вероятно отглеждате дете с нагласа на математик. Тези прояви са знак за аналитична мисъл, търсене на повторяеми модели, вглеждане в детайлите, добра организация. Същите качества притежават и хората, които се изявяват в областта на естествените науки, мотивират се специалистите.

Тяхната препоръка е да развивате заложбите на дете с влечение към точни и естествени науки със занимания, които следват определена логика, включват прилагането на един и същи модел или формула. Например нанизването на мъниста или оцветяването на картинки по зададена логическа схема. Може би на детето ще му бъде интересно да играе на магазин, като прави списъци на стоките, следи броя им и т.н. Обединяването на подобни предмети в групи, преброяването им и описването им в каталози също биха му харесали.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар