Детето ми обича да „виси“ пред компютъра… Какво да правя?

Знаете ли какво е допустимото време за малчуганите пред телевизора? А какви са вредите от застояването пред компютъра? Разберете какви граници да поставяте!

Детето е залепило поглед в екрана и следи като хипнотизирано някакъв филм вече повече от 2 часа.

дете компютър

Полезни съвети за родители

Опитвате да се намесите и изключвате телевизора, но това предизвиква гняв, тръшкане и писъци, които вероятно се чуват и при съседите. За да осигурите така желания мир, пускате телевизора отново и оставяте малчугана да гледа.

И не ви притеснява, че взирането в екрана може да продължи часове. А може би попадате в другата крайност – на родителите, които са изхвърлили телевизора/компютъра от дома си или ако все още имат такъв, то категорично забранявате на детето да гледа. Кое е правилно и как да се подходи в подобна ситуация?

Не влизайте в ролята на лошия полицай

Най-грешната стратегия в такива случаи е да подходите с насилие (като изключите демонстративно телевизора, накажете детето или пък го лишите от негово любимо занимание за известно време). Ролята на лошия полицай тук не помага, тъй като за малчугана родителят се превръща внезапно в досаден натрапник.

Правила трябва да има, но те трябва да бъдат наложени с усмивка и положителна нагласа. Опитайте заедно да ги определите, за да се почувства детето част от решаването на проблема – така има много по-голям шанс правилата да бъдат спазвани.

Уважавайте и оценявайте наученото от детето

Ако то обича да играе на компютърни игри, не бързайте да му четете лекция за вредата от компютъра. По-правилният подход е да седнете до него и да се възхитите на уменията му. Така ще го спечелите на ваша страна. След това предложете да опита нещо по-различно, предизвикайте го да демонстрира знания или умения в коренно различно занимание. Не отказвайте да се включите в играта, пише „Жуpнaл“. Учените доста спорят по въпроса, но повечето се обединяват около едно – за детето е опасно продължителното стоене пред екрана, както и влизането в някои сайтове в интернет.

Как да разпознаете пристрастеността?

За нея може да се говори тогава, когато детето сяда пред компютъра или телевизора още със събуждането си. В тази връзка – най-голямата грешка на един родител е да позволи на детето да има телевизор в стаята си.

Изключение от правилото е когато малчуганът използва компютъра с градивни или образователни цели.

Тогава той има нужда от него. Когато обаче става дума само за забавление, не правете отстъпки. Не пропускайте да прекъсвате взирането в екрана на всеки половин час. Имайте предвид, че колкото по-дълго детето стои пред телевизора или компютъра, толкова по-трудно ще ви бъде да го откъснете от него. Затова му измисляйте по нещо на всеки половин час, за да го разсеете. А и така тялото му няма да стои дълго време в една и съща поза, което е полезно от здравословна гледна точка.

Алтернатива на екрана

Съвместните творчески занимания са много подходящи – например включването в домакинската работа. Не изхвърляне на боклука, разбира се, а нещо креативно – например да направите заедно с дъщеричката си кейк или питка. Важното в случая е да оставите детето да свърши по-голямата част от процеса на приготвянето.

Ако имате време и възможности, не се колебайте да предложите нещо, свързано с природата: кратък излет, пикник и т. н. Появата на домашен любимец и поемането на отговорност от детето към него е също алтернатива.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар