7-те най-важни съвета: Как да научим детето да плува в морето?

Как да научим детето да плува в морето? Този въпрос е най-актуален в летния отпускарски сезон, когато плуването е сред най-веселите забавления. Първото правило е да научим малчугана да не се страхува от водата.

дете море

Важното е да се забавлявате

Ако можете да плувате свободен стил (не е необходимо да сте състезатели), ще успеете сами да покажете на хлапето как да се чувства като рибка във вода. Най-добре е да сторите това на море, защото в солената морска вода тялото се задържа по-лесно на повърхността.

Как да провеждате занятията?

Главното е да не ги превръщате в задължителни уроци, а да се забавлявате. Все пак сте на почивка. Ето основните стъпки.

1. Разговор. Провокирайте го, като обърнете внимание на детето, че някои предмети потъват във водата, други не. Заедно пускайте на плитко различни неща – леките като клонче, листо се задържат на повърхността, тежките като камъчето падат на дъното. Но защо голямата лодка (кораб) не потъва?

Защото въздухът в тях ги прави леки, затова и татко и мама остават над водата. Значи, за да не потънеш, е достатъчно да имаш въздух в себе си. Докажете го, като вземете празно пластмасово шише с капачка и го пуснете във водата – плува отгоре. После махнете капачката и го оставете да се напълни с вода и да тръгне към дъното. Ясно, за да плуваш, не бива да попада вода в теб.

2. Игра на плитко. Детето може само да си строи пясъчни кулички на брега, да събира мидички и да шляпа из водата, но задължително не го изпускайте от очи. След малко се присъединете към него – добре е и за вас, няма да се залежавате на плажа.

Ето някои примерни игри: „крокодил“ – лазите само на ръце, където вълничките се разплискват, „количка“ – хващате детето за глезените и го вдигате, а то ходи на ръце, като се опитва да влезе в морето, докъдето е възможно, „ловци на бисери“- хвърляте плоско камъче на плитко във водата и който го извади първи, е победител.

3. Гмуркане. Пуснете надуваема играчка (да речем голям крокодил) във водата и предложете на детето да се опита да я потопи – така ще види, че тя изплува всеки път. После вземете по-тежка и малка, но ненадуваема играчка, която не може да се държи над водата, пише „Журнaл“. Попитайте защо не потъва големият надуваем крокодил за разлика от другата играчка. „Защото в него има въздух!“, ще отвърне гордият всезнайко, спомнил си разговора ви от първата стъпка.

Сега е моментът да му покажете как вие изплувате – свийте крака в коленете, обгърнете ги с ръце, поемете дълбоко въздух и потопете глава във водата, като се опитвате да се скриете целите, но гърбът ви ще се покаже на повърхността. Истинска шамандура! Предложете му да опита и то, но вие стойте плътно до детето.

4. Гледане как другите плуват. Когато малчуганът уверено се прави на шамандура, защото е сигурен, че водата го държи отгоре, може да пристъпите към усвояване на движенията за придвижване във водата. За начало нека погледа други хора как плуват, включително и деца. Следват сухи тренировки – покажете му основните движения на ръцете и краката при кроул и брус, като ги правите заедно на суша.

5. Плуване по корем. Вече сте във водата и наред с движенията трябва да обърнете внимание на дишането. Специалистите предлагат първо детето да се научи да плува под вода, така няма да се опитва да държи устата си отгоре. Нека застане на дълбочина, при която водата стига до гърдите му, поеме дъх, отблъсне се с крака от дъното и се опита да преплува малко разстояние, като лицето му е потопено във водата (с краката плува „жабешки“ стил, а с ръцете гребе).

6. Почивка по гръб. За да се чувства спокойно, научете детето да си почива във водата, като лежи на гръб. Не е трудно: нека се отпусне назад и да си полегне като в креватчето, ръцете разперени встрани и краката леко разтворени. Ще се зарадва как водата го издига и то се носи по повърхността й.

7. Плуване заедно. До този момент малчуганът вече е разбрал, че потъването не става така лесно, трябва да има някаква причина (внезапно вълнение, схващане на мускул, пропадане в дънна яма). Независимо от това обаче нека малкият плувец винаги е с компания в морето – така и той ще се чувства по-сигурен, и на вас ще ви е по-спокойно.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар