Знаете ли какво символизират цветовете на боядисаните яйца за Великден и защо ги оцветяваме?

промоции

Тази традиция навлиза в живота на всеки от нас от ранна възраст, затова едва по-късно започваме да си задаваме подобни въпроси. И наистина: защо се оцветяват яйца за този празник? Версиите са най-различни.

Великденски яйца

Според една от версиите, тъй като по време на 40-дневния пост кокошките не преставали да снасят яйца, хората ги сварявали, за да не се развалят, а оцветяването било, за да не ги бъркат със суровите.

Великденски яйца

Разбира се, има и по-поетична история, според която първото пасхално яйце всъщност е поднесено от Мария Магдалена на император Тиберий. След възкръсването на Исус, тя отишла при императора да му занесе благата вест с думите „Христос воскресе!“, но тъй като нямала друг дар за него, му поднесла варено яйце. Тиберий не повярвал на думите й, като възразил, че никой не може да възкръсне, точно както бялото яйце не може да стане червено – в същия миг яйцето станало червено.

По един или друг начин, тази традиция се появила в неопределен момент от миналото. Първоначално, според някои християнски изследователи, яйцата се оцветявали само в червено – като символизирали кръвта Христова (както и любовта на Бога към човешкия род) и още здраве и плодородие, а пък самото яйце било символ на възраждането.

Бялото яйце символизира чистота и извисен дух; жълтото (златистото, оранжевото) е символ на богатство и благоденствие; синьото се свързва със светата Дева и символизира доброта, любов към ближния; зеленото – благоденствие и надежда.

Великденски яйца

Когато става дума за цветовете, всъщност в значенията им се преплитат езически и християнски вярвания. Работата е там, че според много изследователи, всъщност боядисването на яйцата е по-стара традиция. Още от предхристиянско време, за много народи яйцето било символ на животворящата сила на природата и тайната на творението, за други – в яйцето се криела мъдростта на света… А някои народи дори смятали, че първият човек се е излюпил от яйце. Така че – значения и символи, както и ритуали, свързани с яйцето, има много, и то доста древни (има открити украсени яйца дори в шумерски гробници). И днес всеки може да приеме онова обяснение за обичая с боядисването, което според него е най-достоверно.

Тук можете да прочетете още интересни статии от нашия сайт, посветени на Великден, като последвате линковете.

Красиви великденски яйца – СНИМКИ

Ето един поглед към това, което трябва да знаем за Великден и Страстната седмица

Най-страхотната рецепта за Великденски козунак!

 

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар