Как да управляваме емоциите си, за да имаме по-спокоен живот

Колата не иска да запали, току-що сте се скарали със сестра си и изглежда напълно невъзможно да изпълните всички планирани задачи… Има такива дни, но как ще ги преодолеете, зависи от вашата психологическа микрогъвкавост, ако използваме този по-нов термин на специалистите. А тя, разбира се, може и да се тренира…

Смейте се винаги, когато можете – това е най-евтиното лекарство!

Да победим умственото претоварване

ОПИТАЙТЕ ТОВА. АКО… усещате. че жонглирате между невъзможен брой ангажименти, редовно някой ви пречи и се чувствате емоционално изтощени.

Фокусирайте се. Според специалистите полифункционалността ни прави по-малко продуктивни и като резултат ни оставя с усещането, че сме претрупани със задачи. По-добре е да разпределите деня си по часове, като във всеки отрязък от време се фокусирате върху изпълнението само на една задача.

Започнете рано. Ако имате да решавате сериозни дилеми, най-добрите часове за това са сутрешните, когато още не сте уморени от измисляне на различни неща. Когато взимате множество решения, постепенно качеството на изводите, до които стигате, намалява. Ако трябва да вземете решения в по-късните часове на деня, то тогава нека е след като сте си хапнали и отпочинали след делничните задачи.

Движете се повече. Вместо да си казвате „прекалено зает съм, за да спортувам днес“, си кажете „имам твърде много задачи, така че е добре да подсиля физиката и възстановя ума с малко упражнения“. Когато тялото е активно, умът е по-остър, паметта работи по-добре и човек е по-креативен. Дори само 5 минутна разходка стимулира мозъчната дейност.


Управлявайте емоциите си

ОПИТАЙТЕ ТОВА, АКО…имате склонност да мислите все за най-лошия сценарий и сте изтощени от конфронтации.

Открийте проблема. Когато ви залее силна вълна от емоции, първата стъпка е да си дадете сметка какво точно чувствате: ядосани ли сте, уплашени ли сте, притеснени ли сте. Открийте чувството, което ви терзае, и признайте пред себе си, че го изпитвате. Чак след това може да го промените.

Преименувайте чувствата. Дайте на негативните си емоции позитивни имена. Ако сте притеснени, че ще говорите пред публика, наречете това вълнение или трепетно очакване например.

Променете реакциите си. Невинаги можем да променим ситуацията, но можем да изберем собствената си реакция спрямо нея. Ако някой ви нагрубява, можете да проявите към него състрадание, гняв, може да го игнорирате или дори да се пошегувате с него. Изборът е ваш!

Заемете поза, която вдъхва увереност.

Според изследвания, ако позата ви излъчва сила, то нивата на хормоните кортизол и тестостерон, които се секретират при стрес, ще намалеят и вие ще сте по-малко тревожни и по-открити към нови предиз­викателства. Изправете се с раздалечени един от друг крака и сложете ръце на хълбо­ците си. Усещате ли, че нещата вече са под контрол?

Намерете ново вдъхновение

ОПИТАЙТЕ ТОВА, АКО..не успявате да балансирате работата и личния си живот, чудите се дали усилията ви си струват, искате повече от живота си.

Правете повече от (нещата, които обичате. Семейството ли е най-важното за вас? Ако е така. помислете как да прекарвате повече качествено време с членовете му всяка седмица. Ако правите повече неща с цел, в която вярвате, а не просто по задължение – ще се чувствате по-енергизирани.

Преподредете графика си. Прегледайте ангажиментите си за седмица напред и махнете от списъка един от тях, който ви се струва безсмислен. Използвайте освободилото се време за ново хоби или за занимание с благотворителност, така ще изпълните живота си с усещане за смисъл и страст.

Повече позитивност

ОПИТАЙТЕ ТОВА. АКО… затъвате в песимистично настроение, дълго ви нагарчат негативните усещания, след като сте имали лош ден, не сте достатъчно уверени.

Направете си комплект за създаване на радост. По аналогията на комплекта за първа медицинска помощ, можете да си направите и сбирка от неща, които лесно ви усмихват, и да прибягвате до нея, когато сте тъжни, песимистично настроени или разочаровани.

Използвайте техниката на противоположното. За да промените отношението си от негативно на позитивно, можете да вземете листче/картонче и да напишете на него притесненията си. Например: „Искам да получа по-висока образователна степен, но нямам време за учене“. А на обратната страна на листчето напишете противоположното твърдение, дори и изобщо да не е вярно: „Мога да намеря време да уча“. Тази „игра“ ще ви зареди с позитивизъм и вдъхновение.

Рамкирайте мислите си

Песимистите гледат на трудните ситуации като на нещо лично и постоянно, докато оптимистите виждат възможност във всяко предизвикателство. Ако мислите за това, че имате повече варианти, ще сте в по-добра позиция за решаване на проблемите си. Следващия път, когато се усетите в „задънена улица“, запитайте се: какви са предизвикателствата, какви са вариантите ми, от какво не мога да се откажа… Отговорете на тези въпроси и ще откриете нужното решение, пише Журнал за жената.

Прегърнете благодарността

Обикновено реагираме бързо на заплахите и бавно на положителните неща. За да създадете позитивно отношение, добре е всяка сутрин да си пишете трите неща, за които сте благодарни, или да изпратите три сърдечни текстови съобщения на приятели или колеги, или пък просто обърнете внимание например на красотата на природа­та, в която често не се вглеждаме и приемаме за даденост.

АПИ СЛИМ – Хапче регулира апетита и желанието за сладко!

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар