Какво да правим, ако детето се оплаква от училището?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

На всяко хлапе се случва да недоволства от училището и нещата, които се случват там. Опитайте да не подхождате емоционално, това детско мрънкане си е съвсем нормално. Ето как може да реагирате на оплакванията на тема училище.

Детето и училището

„Прекалено трудно е…“

Когато детето ви казва, че му е много сложен материалът в училище, добре е първо да поговорите, за да разбе­рете от какво точно е фрустрирано детето. По-големите вече ученици обикновено умеят да посочат конкретната причина: дали е определен предмет, задача, специфичен метод на обучение и т.н. След като разберете какъв е проблемът, можете да предложите помощ на детето, за да му обясните трудната материя и да му дадете насоки при подготовката на домашното например. Друг вариант е да поканите съученик на детето у дома, с който да учат заедно. Ако детето е по-малко и му е трудно да ви обясни какво точно го затормозява, разговор с учителя може да ви е от помощ. За хлапето ще е от полза, ако му покажете как да превръща по-сложните задачи в по-прости.

„Не харесвам учителя“

Първо попитайте детето какво точно не му допада в преподавателя. Дали е заради многото домашна работа, която им дава, дали е заради начина, по който говори в клас и т.н. Ако проблемът е от подобно естество, поговорете с детето колко е важно да учи различни нови неща, че няма как всичко да е лесно и приятно т.н.

Ако обаче усетите неприязън от лично естество, не е зле да погово­рите и с учителя, за да научите неговата гледна точка.

„Скучно ми е“

Успоредно с трудностите, които може да има в училище всяко хлапе, понякога може материалът и заниманията да му се сторят и твърде досадни. Единият вариант е да преосмислите баланса между училищни и извънкласни занимания на хлапето. Дали пък той или тя не прекарват прекалено много време в самостоятелни академични занимания и хобита? Помогнете на детето да организира по-разумно баланса между задължителните учебни занимания и тези, които избира в свободното си време.

Друг вариант е да предложите на детето да си прави всяка вечер списък на нещата, за които е благодарно. Нека включва в него всичко хубаво и важно, което му се е случило през деня, нека помисли какви нови интересни или полезни неща е научило. Това ще помогне на детето да има по-реалистичен, а и по-позитивен поглед върху училището.

Ако установите, че му е скучно, защото материалът му е твърде лесен, намерете начин да му създадете нови предизвикателства, пише Журнал за жената.

„Сутрин съм много уморен“

Ако детето трудно се събужда сутрин, видимо недоспало е и мрази ходенето на училище, защото е твърде уморено, може би е добре да промените ежедневните навици, така че да си ляга по-рано. Помисле­те и за нещата, които правите сутрин – има ли хлапето достатъчно време да се подготви за излизане, без да го пришпорвате непрекъснато? Закуската му достатъчно пълноценна и балансирана ли е? Понякога умората е провокирана не само от недоспиване, но и от неправилно хранене.

ВИТАЛЕ КИДС – номер 1 пробиотик за деца!

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар