Лошото настроение понякога помага? Ето отговора на този въпрос!

Позитивната психология препоръчва да сме оптимисти и наистина е чудесно да виждаме нещата в розово. Но малко раздразнение и навъсеност може и да не навредят. Напротив!

Лошо настроение

Изпускате влака, някой ви залива с кафето си, ди­ректорът на училището или класната се обажда с новината, че синът ви често отсъст­ва от час… Така е, има дни, които са по-напрегнати от други. Надигащо­то се лошо настроение не е приятно нито за този, който го изпитва, нито за околните. Но…


Лошото настроение развива паметта

Ако вярваме на изводите, до които стига американският психолог Джоузеф Форгас, мрачните хора са по-па- метливи. През 2009 г. той провежда експеримент в една книжарница.

На касата поставя десет различни предмета – детска касичка, острилка, пощенска картичка. На изхода на магазина, попитани какво са видели на касата, 72% от клиентите, които се определят като ядосани или тъжни, си спомнят за поне 3 от предметите, докато сред жизнерадостните само 51% постигат същия резултат. При друг опит ученият помолил актьори да направят улично представление пред двадесетина зрители. Няколко дни по-късно по-мрачните свидетели на сценката си я спомняли с много повече детайли в сравнение с усмих­натата част от публиката.

Помага за съсредоточаване в главното

През 2013 г. изследователи от Торонто, Канада, доказват, че настроението влияе върху зрителните възприятия. Те изследвали с ядреномагнитен резонанс мозъците на доброволни участници, които наблюдавали една и съща картина. Хората в добро настро­ение запомнили цялостно образа до най-дребните детайли, а по-мрачните били съсредоточени върху същността на сюжета. Заключението на изсле­дователите е, че веселото настроение разширява прозореца към света, но води до разпиляване, докато състоя­нието на тъга или гняв позволява насочване към главното. Когато сме раздразнени от нещо, духът е нащрек, за да не се влоши още повече ситуаци­ята, която ни е довела до това.

Удължава (малко) живота

Хората, които се ядосват и оплакват, помагат на здравето си, ако разбира се не прекаляват с мрачното настроение. В Йена, Германия, 6000 души били обект на университетско изследване, което стигнало до извода, че когато човек изразява емоциите си, в това число и отрицателните, намалява два пъти риска от инфаркт в сравнение с практиката на въздържание. В първия случай и сърдечният ритъм, и кръвното налягане са с по-ниски стойности. Гневните избухвания водят също до намаляване на стреса и безпокойство­то. Всичко това добавя две години към живота на избухливите.

Позволява да печелим повече

Учени от университета в Сидни, Австралия, направили анализ на данни, събирани в продължение на 20 години и засягащи 10 000 служите­ли във фирми от тридесетина страни. Оказало се, че хората, преценявани от околните като неприятни, имат с 18% по-високи заплати от тези, които имали репутацията на симпатични. Вижда ви се странно? Всъщност е на­пълно логично – в днешната работна атмосфера на постоянна конкурен­ция агресивното поведение е коз. Но главно за мъжете. При жените раз­ликата в заплатите е само 5%, може би защото дамите постигат повече с усмивка, отколкото с гняв.

 

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар