Ето как да разберете дали нямате липса на калций!

промоции

Калцият е жизненоважен за съсирването на кръвта, за функционирането на невроните, за контракци­ята на мускулите и за регулирането на кръвното налягане.

Храни, богати на калций


Най-лошо­то е, че понякога хората разбират, че имат проблем с набавянето на калций, чак когато е твърде късно. На практика за неговата липса симптоми почти няма… докато не се установи например наличие на остеопороза (изтъняване на кости­те). Ако се припознаете в някоя от следващите три ситуации, добре е да се консултирате със специалист за евентуален калциев дефицит. Той се установява чрез кръвни изслед­вания.

Чести мускулни спазми по време на сън

Калцият е електролит – хранително вещество, което спомага преноса на електрически импулси до мус­кулите. Ако в организма липсва калций,нервните окончания и стимулираните от тях мускули са в по-напрегнато състояние, което ги прави податливи на болезнени спазми (крампи). Ако това е ваш чест нощен проблем, можете да го предотвратите чрез упражнения за разтягане на прасеца и задното бедро преди сън.

Твърде много кариеси

99% от калция в организма е складиран в зъбите и костите. При недостатъчен прием на ценния минерал – се повишава значител­но рискът от загниване на зъбите и образуване на кариеси. Според изследване, публикувано в Journal of Periodontology, хората, които си доставят по-малко от 500 мг калций на ден (толкова има приблизително в 1 ч. ч. кисело мляко), са два пъти по-застрашени от появата на периодонтит, спрямо хората, които при­емат достатъчно калций. Периодонтитът е най-тежкото усложнение на кариеса и представлява възпаление на околозъбните тъкани.

Ноктите ви се цепят постоянно

Ноктите, подобно на костите и зъбите, имат нужда от калций, за да растат здрави. Ако обаче те лесно се чупят или постоянно се цепят, това може да е сигнал за недостатъчно наличен калций в организма. У нас препоръчителната норма за дневен прием от ценния минерал за възраст­ни е 800 мг. Бременните и децата се нуждаят от повече калций и затова при тях дневната норма е 1200 мг, пише Журнал за жената.

Най-добрият източник на калций е храната. Богати на този минерал са млечните продукти (прясно и кисело мляко, сирене, извара и др.). Зеленолистните зеленчуци (като спанак например) също са добър източник на калций. И пълнозърнестите храни не са за подценяване, когато става дума за осигуряване на достатъчни количе­ства от важния минерал. Хранителни­те добавки, доставящи на организма калций, е добре да се взимат след консултация със специалист.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар