Детето не ви слуша? Ето какво трябва да направите (ефективни методи)

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Не драматизирайте положението, ако детето ви се държи не както трябва. Научете се да реагирате правилно и да изисквате от малките дяволчета да ви слушат. Това не става за един ден, но с търпение всичко се постига.

Проявява жестокост

възпитание дете

Не драматизирайте, ако детето не ви слуша

На 4 години хлапето хапе учителката в детската градина, защото го кара да остави ножицата и да не подстригва косата на своето другарче. След като е наказан за пакостта си, намразва госпожата и детската градина, страх го е да ходи там.

Защо се случва? В интерес на истината, жестокостта за малкото дете е игра, пише „Журнал“. Такова поведение е резултат, ако често сте реагирали неправилно с думите: „Той не разбира какво върши, защото е много малък“. Така малчуганът е останал с неправилно впечатление, че всичко му е позволено. Сега е трудно да го спрете.

Втората причина за действията му: търси граници – докъде може да стигне.

Как да реагирате: Никога не отговаряйте с насилие. Дори да го плеснете по ръката, след като се е сбило с братчето си, има лош ефект. За детето най-нормално е да копира родителите си и това е негласно позволение да го прави. Със строг поглед, твърда интонация трябва да разбере с думи, че е сгрешил, а не с жест за наказание. Говорете му като на голям човек, дори да не разбира всички думи, които изричате.

Държи се неприлично

Хлапето се върти на стола в сладкарницата, катери се върху седалката и разлива сока. Сервитьорът ви гледа строго, а посетителите не откъсват поглед от вас, докато се опитвате да укротите детето си. Неприятна ситуация.

Защо се случва? Детето много добре знае, че „така не се прави“. Не то е непоносимо, а ситуацията. За едно 3-4-годишно дете да седи мирно и кротко е почти невъзможно. Нервирате се и не знаете как да реагирате при по-екстремно детско поведение – на улицата ви прави номера, сяда в магазина и не иска да върви… Чудите се как да постъпите? Всъщност детето по този начин демонстрира, че има потребност от вашето внимание и обич.

Ако сте у дома, ще го изпратите в стаята му. А сега? Капризите на обществено място са стремеж да изрази нещо, което не може да ви каже вкъщи.

Как да реагирате: Важното е да не се нервирате, тъй като ще повтаря постоянно лошото си поведение. Ще си каже: „Това върви и пак ще го направя на мама“. Най-правилно е, когато се приберете вкъщи да го попитате: „Спомняш ли си как се държа на улицата или в сладкарницата? Защо го направи?“ Може да получите доста странен отговор: „Искам да спя в твоето легло“. Разговорите с детето ще ви помогнат да разберете какво измъчва душата му и какви са желанията, които потиска в себе си.

Пазари се с вас

Детето ви е 6-годишно и се инати, докато не му отстъпите, държи на своето. Отказва да облече палтото си, ако не вземете с вас и любимата играчка. Отказва да заспи, ако не му прочетете приказка. Сяда да яде, само ако сте му сервирали в любимата чиния. Побърква ви.

Защо се случва? Държи се така, защото за него семейството е вид пазарлък – някой дава, друг взема, а не място, където нещата се споделят.

Как да реагирате: Върнете детето в реалността. Когато се инати и поставя условия, не ги приемайте.

Направете се, че не ви интересува дали ще направи това, което го молите. Спрете да му отстъпвате и се научете да казвате твърдо „не“. Иначе тази безкрайна спирала от условия няма да свърши. Всъщност не бива да молите, а да изисквате от детето. Това е правилната позиция.

Безотговорно е

Детето ви вече е по-голямо и смятате, че е по-разумно. На 9 години очаквате от него да мисли за другите, а не да изяде целия сладкиш, без да остави за всички или да се прави, че не вижда как баба му се мъчи да носи торбите сама.

Защо се случва? Правите му забележка и чувате най-традиционното детско изказване: „Теб все те няма, а когато си тук, само ми се караш“. Разбирате, че има пропуски във възпитанието на вашето дете и съжалявате за това. Но запомнете, че никога не е късно да направите корекции.

Как да реагирате: Говорете с детето прямо. Кажете му: „Не съм си помислила, че съм те наранила с поведението си. Просто ти казах как се държат културните хора, за да постъпваш като тях.“ Трябва да наблегнете на основни моменти във възпитанието – етикет, държание с възрастните и връстниците си, уважение към другите.

Не само с думи, но и с личните си дела му давайте пример. Ако детето се държи неприлично, изпратете го веднага в неговата стая. Наказанието ще му даде повод да размисли и да анализира поведението си.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар