Как да постъпите, когато тийнейджърът ви дразни? (златни съвети)

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Малкото хитро дяболче пораства и като тийнейджър продължава да ви създава проблеми – дори още по-сериозни. Как да постъпите, когато детето преминава границите на позволеното?

Вашият подход в 8 стъпки

тийн

Говорете открито за проблемите му

1. Научете се да му казвате „не“.

2. Ако не намерите общ език, изолирайте го и кажете: „Аз не съм съгласна!“

3. Говорете открито за проблемите му – страха да пораства, да не бъде харесван, да бъде отблъснат… Поставете се на негово място, за да откриете верния изход от положението.

4. Не е нужно да искате да се подчинява на всичко – изберете три-четири основни неща и бъдете категорични да ги спазва.

5. Показвайте с делата си (а не с много обяснения) как трябва да се държи един зрял човек. Бъдете добрият пример.

6. Не говорете какви сте били вие на неговите години.

7. Изисквайте да ви уважава, но и вие го уважавайте.

8. Ако не успявате да излезете на глава с детето си, потърсете помощта на психолог.

Взема ви за прислужница

Чувате: „Не си изпрала червената ми фланелка! А и не мога да ходя с неизгладен панталон!“… Вие гледате бързо да свършите всичко, за да бъде доволно вашето дете, пише „Журнал“. Когато му обяснявате, че сте уморена и не сте имала време да се справите с цялата домакинска работа, то вдига очи и въздъхва дълбоко: „Добре де, няма нищо!“

Защо го прави?

На 13-14 години подрастващото е в период, в който търси себе си. За да докаже, че е самостоятелно и силно, че има своя позиция, то понякога проявява жестокост. Това е под влияние на хормоналните промени, които настъпват в организма.

Как да постъпите: Не е нужно да отговаряте на грубостта с агресивност. Кажете със спокоен тон: „Миличко, можеш ли да повториш? Не чух какво ме попита…“ Това ще смекчи поведението и тона му. Втория път ще бъде по-мило и внимателно. Когато ви отговаря с недомлъвки „Добре де, няма нищо“, вие го накарайте да уточни: „Кое е добре?“. Изискайте директно да изрече желанието си: „Ама ти не си ми изгладила фланелката…“. Тогава мило отговорете: „Настина не съм го направила, но бях уморена и заета, а ти можеш да се заемеш с това, моля те.

Важно е да накарате детето да говори открито, да не шикалкави и да не прехвърля върху вас своите задължения. Попитайте го защо говори и действа така спрямо вас – навярно е видяло подобно поведение и го копира. Разберете какво мисли по въпроса.

По време на вечерята праща есемеси

Погледът му не се откъсва от мобилния телефон. Прекъсва храненето си, за да изпрати поредното съобщение.

Защо го прави?

За това поколение връзката с техниката е напълно естествена. Те имат потребност да са постоянно в мрежата, да контактуват.

Как да постъпите: Когато детето е на 13-14 години, можете да му поставяте ограничения – да не говори по телефона, докато се храни. Поговорете, че тези „суперважни“ новини от приятеля могат да изчакат до сутринта. Обяснете му, че има правила на поведение, които трябва да спазва.

Дъщеря ви отказва да ходи на училище негримирана

Тя е навършила 13 години – влиза в банята и нея напуска, докато тотално не се преобрази. Силният грим не подхожда на възрастта й, нито тупираната коса и голямото количество накити, с които се кичи като коледна елха.

Защо го прави? Отвсякъде дъщеря ви е бомбардирана от снимки на млади момичета, гримирани до неузнаваемост. Тя следва наложените стереотипи на държание и обличане.

Как да постъпите: Когато се опитате да й направите забележка, ви отговаря: „Всички мои съученички се гримират!“ Когато забранявате на дъщеря си да се гримира прекомерно и в този вид да ходи на училище, тя не ви обръща никакво внимание. Добре е да поговорите и да й обясните, че е красива и с по-малко грим.

Добре е при неподчинение да се държите пренебрежително. Когато дъщеря ви иска от вас нещо, отговорете: „Не ме интересува. И без това не зачиташ какво мисля за външния ти вид и силния ти грим…“ Ако тя не уважи думите ви и реши да ходи на училище в този палячовски вид, забранете й да излиза като плашило от дома. Много е ефикасно.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар