Това са храните, които са добри за щитовидната жлеза

Ако имате проблеми с щитовидната жлеза, независимо дали е хипотиреоидизъм или хипертиреоидизъм, е важно да внимавате какво консумирате. Според специалистите, храните, богати на селен, цинк и/или йод, подобряват дейността на тази жлеза. Ето какво е добре да имате редовно на масата:

Риба

Съдържащите се в нея омега 3 мастни киселини са благотворни за хората с този проблем, тъй като намаляват лошия холестерол и снижават риска от сърдечносъдово заболяване. Рибата е и добър източник на селен и йод. Полезни са мазните риби като тон, сардини, скумрия, а така също и пъстървата.

Картофи

Те съдържат високи нива на селен, нужен за правилното функциониране на щитовидната жлеза. Но ако страдате от хипотиреоидизъм, ограничете консумацията на кръстоцветни зеленчуци като броколи и зеле, защото те могат да блокират способността на щитовидната жлеза да усвоява йода.

щитовидната жлеза

Кои храни са полезни за щитовидната жлеза?

Водорасли

Те съдържат много йод, който е важен елемент за правилното функциониране на щитовидната жлеза. Той регулира производството на хормони. Водораслите са и добър източник на фибри, калций и витамини А, В, С, Е и К.

Мляко

Според ендокринолозите, има връзка между недостига на витамин D и болестта на Хашимото, която е и една от най-честите причини за хипотиреоидизъм. А в млякото, освен витамин D, има и значителни количества калций, протеини, цинк и йод, които увеличават положителния ефект.

Орехи и лешници

Друг източник на селен и цинк са ядките и по-конкретно – орехите (както обикновеният, така и бразилският) и лешниците. Малка шепа ядки дневно доставя на организма нужното количество селен. Може да се хапват като междинна закуска, към десерти и салати.

Пълнозърнести храни

Запекът често съпътства хипотиреоидизма. Затова е важно да се приемат храни, които улесняват перисталтиката. Такива са всички пълнозърнести продукти (хляб, макаронени изделия, ориз и др.). Те са богати на фибри, които улесняват храносмилането и балансират редовността на изхождането. Има обаче една особеност. Влакнините в пълнозърнестите продукти могат да попречат на синтетичните хормони, които някои хора приемат, за да компенсират намалената или повишената функция на щитовидната жлеза. В този случай препоръката е медикаментите да се приемат много преди хранене, пише Журнал за жената.

Бобови храни

Фасулът е чудесен източник на енергия, тъй като съдържа протеини, антиоксиданти, сложни въглехидрати, както и много витамини и минерали. Бобовите храни също така са богати на фибри, полезни срещу запек при хора с хипотиреоидизъм.

Ти лайф

Ти лайф – билков чай №1 за здрава щитовидна жлеза

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар