Трябва ли да вярваме на всичко, което се говори за котките? Ето истините и легендите!

промоции

Хората, които отглеждат котки сигурна са забелязали, че не всички митове за тях са верни. Но нека проверим.

Коте

Коте

Котките се самолекуват, като облизват раните си

Облизването на малките драскотини и рани наистина действа дезинфекциращо и може да подпомогне оздравяването им. Но ако раната е по-обширна и котката твърде старателно я мие с език, то това може да увеличи и задълбочи раната. Релефната повърхност на котешкия език сваля повърхностния слой на кожата и забавя заздравяването.


Котките поддържат равновесие с помощта на мустаците си

Мустаците на котката са осезателни органи и нямат никакво отношение към равновесието.

Котките виждат в тъмното, както през деня

Всъщност не става дума за по-добро зрение, а за факта, че котките са родени ловци. Онова, което наричаме мустаци при тях, всъщност са вибриси, които са разположени не само около устата, но и над очите, на опашката, на лапите. Това е нещо като навигационна система за котките – с помощта на вибрисите, котките точно определят место­положението на обекта.

Котките винаги се приземяват безболезнено на лапите си

Домашните котки са чудесни акробати, а вроденият им инстинкт помага на падащите котки да се приземяват върху лапите си. Отначало котката завърта главата и предните си лапи, а после, като направлява движението на тялото с опашка, завърта и задната част на тялото. По този начин и четирите лапи са насочени правилно към земята. Но това не значи, че котката е неуязвима и не чувства болка. Падането от височина може да доведе при котките до счупване на кости, а при падане от много голяма височина – и до летален изход.

Котката и кучето са врагове

Разказите за тази вражда са необосновани. Както се казва, те просто говорят на различен език и често не се разбират помежду си. Срещат се животни с ярко изразен ловен инстинкт или твърде агресивни, а има и случаи, в които стопаните на кучета специално нахъсват любимците си срещу котките. Но котките и кучетата, които живеят в една къща, прекрасно се спогаждат, а някои дружелюбни кучета са готови да се сприятеляват с всяка котка.

Ако котката не излиза навън, то не може да се разболее Причинителите на опасни за котките заболявания могат да попаднат в дома чрез дрехите и обувките на хората, както и с хранителни продукти с лошо качество.

След кастриране, котките напълняват и стават мързеливи

По-скоро стават по-спокойни, което някои хора приемат за мързел. Всъщност всяка котка, кастрирана или не, спи не по-малко от 18 часа на денонощие, а през зимата – и повече.

Котките са коварни и се държат гадно напук на стопаните си

Проблемите с поведението обикновено са свързани със стрес. Котките са много чувствителни към промени в дневния график на стопаните си, към ремонти и семейни скандали. Тези неща предизвикват стрес и депресия при тези домашни любимци. Поведенческите проблеми могат да бъдат предизвикани и от различни заболявания, пише Журнал за жената.

Котките се нуждаят от риба

Заради този мит много от котешките храни съдържат риба. Истината е, че котките имат нужда от аминокиселината таурин и витамин А, които се съдържат в рибата, но всъщност ги има в достатъчни количества и в много месни продукти.

Уред за сребърна вода Dr. Silver 101

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар