Трябва ли да вярваме на всичко, което се говори за котките? Ето истините и легендите!

Хората, които отглеждат котки сигурна са забелязали, че не всички митове за тях са верни. Но нека проверим.

Коте

Коте

Котките се самолекуват, като облизват раните си

Облизването на малките драскотини и рани наистина действа дезинфекциращо и може да подпомогне оздравяването им. Но ако раната е по-обширна и котката твърде старателно я мие с език, то това може да увеличи и задълбочи раната. Релефната повърхност на котешкия език сваля повърхностния слой на кожата и забавя заздравяването.


Котките поддържат равновесие с помощта на мустаците си

Мустаците на котката са осезателни органи и нямат никакво отношение към равновесието.

Котките виждат в тъмното, както през деня

Всъщност не става дума за по-добро зрение, а за факта, че котките са родени ловци. Онова, което наричаме мустаци при тях, всъщност са вибриси, които са разположени не само около устата, но и над очите, на опашката, на лапите. Това е нещо като навигационна система за котките – с помощта на вибрисите, котките точно определят место­положението на обекта.

Котките винаги се приземяват безболезнено на лапите си

Домашните котки са чудесни акробати, а вроденият им инстинкт помага на падащите котки да се приземяват върху лапите си. Отначало котката завърта главата и предните си лапи, а после, като направлява движението на тялото с опашка, завърта и задната част на тялото. По този начин и четирите лапи са насочени правилно към земята. Но това не значи, че котката е неуязвима и не чувства болка. Падането от височина може да доведе при котките до счупване на кости, а при падане от много голяма височина – и до летален изход.

Котката и кучето са врагове

Разказите за тази вражда са необосновани. Както се казва, те просто говорят на различен език и често не се разбират помежду си. Срещат се животни с ярко изразен ловен инстинкт или твърде агресивни, а има и случаи, в които стопаните на кучета специално нахъсват любимците си срещу котките. Но котките и кучетата, които живеят в една къща, прекрасно се спогаждат, а някои дружелюбни кучета са готови да се сприятеляват с всяка котка.

Ако котката не излиза навън, то не може да се разболее Причинителите на опасни за котките заболявания могат да попаднат в дома чрез дрехите и обувките на хората, както и с хранителни продукти с лошо качество.

След кастриране, котките напълняват и стават мързеливи

По-скоро стават по-спокойни, което някои хора приемат за мързел. Всъщност всяка котка, кастрирана или не, спи не по-малко от 18 часа на денонощие, а през зимата – и повече.

Котките са коварни и се държат гадно напук на стопаните си

Проблемите с поведението обикновено са свързани със стрес. Котките са много чувствителни към промени в дневния график на стопаните си, към ремонти и семейни скандали. Тези неща предизвикват стрес и депресия при тези домашни любимци. Поведенческите проблеми могат да бъдат предизвикани и от различни заболявания, пише Журнал за жената.

Котките се нуждаят от риба

Заради този мит много от котешките храни съдържат риба. Истината е, че котките имат нужда от аминокиселината таурин и витамин А, които се съдържат в рибата, но всъщност ги има в достатъчни количества и в много месни продукти.

Уред за сребърна вода Dr. Silver 101

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар