Много важни съвети как да се погрижим за кучето си през зимата

промоции

Дори пригодените за студен климат породи имат нужда от повече грижи, за да се чувстват добре през зимата. В зависимост от отговорите на въпросите, които ще прочетете по-долу, ще се ориентирате за това, което е необходимо да сторите за питомеца си.

Кученце с палтенце през зимата

Кученце с палтенце през зимата

Какъв вид куче имате?

Късокосместите, твърдокосместите и породите без космено покритие изпитват повече студ от тези, които имат плътна двойна козина. Важна е и възрастта – много младите и по-възрастните животни нямат толкова добра терморегулация, както събратята им, които са в разцвета на силите си. Възрастта винаги трябва да се има предвид, дори кучето да е от пригодена за студен климат порода!


Къде живее кучето?

Ако го извеждате само на необходимите му дневни разходки, а иначе живее вътре в дома ви, проблемът с подсигуряването на по-солиден зимен подслон, не ви касае. Но ако питомецът ви е дворно куче, поставената в задния двор щайга, покрита с брезент – определено не е добър подслон. Дървената или направената от дебела пластмаса къщичка е подходящото зимно убежище. Колибата трябва да има вентилация, но в нея не бива да духа отвсякъде. Добре е вратата да не е голяма дупка, а отвор с някакво покритие, през което кучето да може да влиза и излиза, без дъждът, снегът и вятърът да имат пряк достъп до колибата. Подът е добре да е застлан със слама, матрак, килим, одеяло и др. Нужно е всеки ден да проверявате дали постелките са сухи и чисти.

Можете ли дa приберете кучето вкъщи през най-студените нощи?

Свикнали сме да мислим, че за животните си е нормално да са навън. Но истината е, че и кучетата изпитват студ и не е изключено да страдат от хипотермия и премръзвания. Ако не желаете кучето да се разхожда из дома ви, поне помислете за помещение, което използвате като склад например, в което може да нощува през зимата.

Какво е важно за храната и водата?

Задължително сменяйте водата на кучето няколко пъти дневно, за да не замръзва. Четириногите ни любимци са застрашени от обезводняване през зимата, почти колкото и през лятото, ако не получават достатъчно вода. Ако кучето е с клепнали уши или брада – проверявайте ги за висулки или премръзвания. Менюто на питомеца ви е добре да се съобрази с по-високите му енергиини нужди през зимата. Давайте му по-големи количества или по-питателна храна. Сипвайте я в пластмасови съдове, защото езиците на кучетата могат да залепнат неприятно за ледените метални повърхности.

Какво е важно, ако кучето излиза само за разходка?

Когато домашно куче е навън, е добре или да е под някакъв заслон или да се движи. Ако остане на едно място в открито пространство, животното бързо ще започне да мръзне. Ако кучето ви има нужда от палтенце – не го избирайте по красота, а по функционалност! Ако дрешката покрива краката, уверете се, че с нея, кучето ще може да ги изпъва безпроблемно. Стягащи и неудобни палта могат да причинят напрежение и нежелание у любимеца ви да ги носи. Същото важи и за кучешките ботушки – нека са функционални, удобни и топли, пише журнал за жената.

Какви да са зимните грижи за козината?

Мръсната и сплъстена козина не може да поддържа добре топлината на тялото. Къпете кучето редовно и разресвайте козината му. Ако е дългокосместо, проверявайте за лед и снежни топчета по тялото му. Добре е да подстрижете космите между пръстите му, защото по тях лесно се образуват ледени топчета. При измокряне на животното, възможно най-бързо го подсушете хубаво. Ако редовно подстригвате питомеца си, оставете му малко по-дълга от обичайното козина, за да му е по-топло в мразовитите дни.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар