Когато детето иска домашен любимец… Ето какво трябва да знаете!

Децата от години ви уговарят да вземете животинче вкъщи? Ако вече сте готови, пригответе се за емоции!

Ето ви изправени пред ангажимент, който ще трае 12,14 или повече години. Подходете сериозно. Не купувайте кученце, видяно на витрината на зоомагазин по пътя от офиса към дома ви, зарежете и идеята за спонтанен подарък-изненада за рождения ден на член от семейството. Защо ли? Животинчето не е търговска стока и приютяването му във вашия дом трябва да е добре обмислено.

Сигурни ли сте, че ще се справите?

Преди всичко е нужно да разговаряте с всички членове на семейството за това какви са техните очаквания и как може всеки да участва в живота на новия обитател. Изборът ви ще бъде продиктуван от вашия начин на живот, но и съобразен с няколко основни правила:

– Кучето може стане за вас както новата ви страст, така и голяма беля във всекидневието ви. За да е щастливо, то трябва да бъде отглеждано почти като дете, но няма да имате на

домашен любимец

Сигурни ли сте, че ще се справите?

разположение нито детска градина, нито всеотдайна баба.

– Не взимайте животинче само за да направите удоволствие на детето ви – неговият интерес към четирикракото може лесно да угасне с напредването на възрастта. Оставете детето само да „узрее” за това.

– Котката, която е оставена сама вкъщи през деня, скучае. По-добре ще бъде да вземете две котки, за да си правят компания.

– Кучето има изключителна потребност от общуване с хора. След шест часа самота то може да започне да нервничи и да прави пакости. Ако работите 40 часа в седмицата и имате дълъг път до офиса и обратно, откажете се да правите нещастно някое куче.

– Щастието на кучето се състои във волно препускане сред природата с негови другари, без значение какво е времето. Това може да се окаже непосилна задача за зиморничави и не много спортни хора.

Куче или котка?

И така – ако ви няма по цял ден, не взимайте куче, за да не превърнете живота му, пък и вашия, в ад. Две котета на еднаква или на различна възраст, които може да са роднини или не, ще си играят като луди, докато ви няма и ще останат неразделни за цял живот. Това, че са две, няма да усложни отглеждането – може да се използва една и съща котешка тоалетна и една и съща транспортна клетка.

Ако все пак се спрете на куче, преценете какъв размер ви отговаря най-добре. Ако не сте съвсем млади и водите по-скоро спокоен начин на живот в малък апартамент, изберете куче, което тежи под 10 кг. Ако обичате природата и движението, живеете в просторно жилище близо до парк или гора, можете да си позволите голямо куче с тегло над 20 кг., пише „Здрaвeн жуpнaл“. Ако пък нямате никакъв опит с кучетата и това е първото в живота ви, по-добре е то да е женско – женските са по-нежни и внимателни.

Осиновяване или покупка?

Вече сте наясно с критериите, сега трябва да решите дали ще измъкнете някое животинче от приют или ще си го купите от магазин или ферма. Спасяването на едно куче от затворническия му живот няма да промени света, но за него светът ще бъдете вие.

Не отивайте в приюта с прекалено детайлирана идея, оставете се на чувството си. Внимавайте да не изпаднете в синдрома на спасителя и да изберете най- грозното същество, което ви изглежда най-нещастно, защото това може би не е животното, което отговаря на вашата компетентност. Ако имате малки деца вкъщи, на всяка цена проучете произхода на кучето и се спрете по-скоро на женско.

Запознайте се!

Ето го вашия избраник! Сега трябва да го заведете в новия му дом. Той е доволен, но и малко объркан. Истинският му характер ще се разкрие след около 3 седмици. Поставете се на негово място – отивате в непозната къща, не говорите езика на домакините, никога не сте виждали хората, които се разхождат наоколо.

Вашият нов приятел трябва да започне всичко отначало. Затова в първите дни може да има особено поведение – или да бъде свит и срамежлив наблюдател, или пък безпокойството му да се превръща в прекалена подвижност и изнервеност. Когато след около месец започне да се чувства на сигурно място и да се доверява на грижите ви, той ще приеме къщата като своя и ще се съобразява с местните правила.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар