Вижте какви рискове крият целувките на кучето!

Четириногите приятели на човека обичат да раздават целувки…

Въпреки че тази проява на преданост и любов може да се струва на стопаните им забавна и мила, не бива да забравяме, че кучешката слюнка може да ви доведе до неприятни заболявания.

Когато слюнката на кучето попада върху кожата на човек, е малко вероятно това да предизвика някакви проблеми, защото кожата не абсорбира слюнката. Но кучешката слюнка (и всичко, което може да се намира в нея) може доста лесно да проникне през лигавицата на човека – през носа, устата, очите или някакви драскотини и ранички по кожата.

целувките на кучето

Най-застрашени са хората с намален имунитет

Хубавото е, че случаите на заразяване от кучешки целувки са рядкост. Най-застрашени са хората с намален имунитет. Не бива да пропускате нещо важно: след като куче ви е облизало от обич, непременно измийте ръцете си и тази част на кожата, където е попаднала слюнката му – за да не се сблъскате с тези потенциални неприятни последствия. Какви са те?

Паразити

Анкилостоми или кръгли глисти – те се предават от куче на куче, когато те се ближат взаимно. Но най-неприятното е, че могат да се предават и на хората. Рядко, но се случва. Ако сте се заразили, първо ще забележите по кожата обрив, може да усетите и сърбеж.

Ще последва загуба на апетит, ще започнете да кашляте, възможно е да усетите и коремни болки (съпроводени с диария), преумора и дори да вдигнете температура.

Бактерии

Когато са навън, кучетата си пъхат нослетата къде ли не, включително в екскременти или вода с неясна чистота (възможно е да има зарази дори в най-обикновена локва). Някои от тези бактерии могат да се предадат на човека и да го разболеят. Човек може да получи разстройство, диария, температура, прилошаване, повръщане.

Тези бактериални инфекции включват: ламблия, криптоспоридиум, клостридии, ешерихия коли, салмонела и др.

Алергия

Ако след като кучето е близнало лицето ви и на това място кожата е станала червена и в рамките на няколко минути изглежда като възпалена, най-вероятно имате алергия към кучета. В тяхната слюнка се съдържа веществото гликопротеин, което провокира защитната реакция на организма на някои хора, пише „Здрaвeн жуpнал“. В големи количества това вещество присъства в кучешкия пърхот, но го има и в слюнката им.

Ако се сблъскате с нещо подобно, обърнете се към лекар. А най-добре правете всичко възможно да не ви се случва.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар