Кога появата на котка е на късмет?

Дали наистина носи нещастие, ако черна котка ви пресече пътя?

И кога появата на мяукащите животинки е на късмет?

Около котките има много легенди и различни поверия, които датират от древни времена. Те са били както свещени животни, така и свързвани с вещици или окултни ритуали. В едни и същи култури са били синоним на късмета и в същото време – олицетворение на злото. Къде е истината?

котка

Котката е обожествявана още от древните египтяни

Исторически преглед

Котката е обожествявана още от древните египтяни. Дори има богиня с глава на котка – Бастет. Според една от легендите богът на слънцето Амон Ра се преобразявал на котарак, за да победи своите врагове и злите сили. Често го изобразявали именно като човек с котешка глава. В японската митология пък има любопитна притча за котка вампир, която удушила любимата на принца, за да приеме нейния образ на човек. А в германо-скандинавската митология богът на лятното слънце Одур е изобразяван често като котарак.

В Римската империя котката е била символ на свободата и неслучайно изображението й е украсявало знамето на Спартак. Черната котка като олицетворение на злото се появила през Средновековието като спътник на магьосниците. А църквата допълнила зловещия образ, провъзгласявайки животното за въплъщение на дявола, смъртта, нечистата сила и адово изчадие.

През XV в. котките били подлагани на нечувани мъчения: разпъвали ги на кръст, пускали ги във врящо масло, изгаряли ги на клада, хвърляли ги от кули или зазиждали живи в стените. Едва през втората половина на XVIII в. те били реабилитирани и се завърнали сред хората като домашен любимец. А след като котките спасили френски град от чумата, им бил издигнат и паметник.

Най-популярните, суеверия, свързани с котки

Черна котка да ви мине път носи лош късмет. Това може би е най-известното поверие. Не и единственото. Във Великобритания например от древни времена се счита, че да срещнеш черна котка е много хубаво, пише „Жуpнaл“. А ако ти пресече пътя, късметът е гарантиран. Но в някои части на страната са на друго мнение. Черната котка носи щастие само в дома, ако я срещнете на улицата е на беда.

В редица европейски страни пък се свързва с любовта. Смята се, че в дом с черна котка любовта никога не свърша. А ако по време на сватбата котката кихне, голямо щастие и късмет очаква младоженците.

Според народните вярвания, когато котката спи на кравай, с прибрани към тялото лапички и муцунка, предстои застудяване. Ако мие главата и лапичките си, ни очаква слънчево време, а ако ближе опашката си отдолу – задава се снежна буря. Почесването зад ухото е знак за дъжд или сняг, а остренето на ноктите вещае промяна във времето.

Котките притежават и лековити качества. Когато усетят болка или болест, те идват при човека и лягат точно върху проблемното място. А мъркането им успокоява и лекува.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар