Кои домашни любимци са по-умни – котките или кучетата?

Имате ли мнение или пък предпочитание по този въпрос? Спорът съвсем не е от вчера… Ще се опитаме да ви дадем безпристрастен отговор, като се опираме на фактите.

Отколешният спор

Любителите на кучета обичат често да подемат полемика за това кои питомци – лаещите или мяукащите – са

котка и куче

Кучетата са по-социални от котките

по-добри компаньони. И докато отговорът на този казус е доста субективен, по въпроса котките или кучетата са по-интелигентни все пак би трябвало да има безспорни научни факти. И да, и не – науката донякъде подкрепя и двете спорещи страни.

КУЧЕТАТА

Те имат по-голям мозък от котките. И не само, че мозъкът на кучетата е по-голям от този на котките, но и е нараствал с течение на столетията. Котките пък са с един и същ размер на мозъка си от приблизително 8 хиляди години.

Кучетата са по-социални от котките. Именно по-близкото общуване между лаещите любимци и хората е причината за нарастването на мозъка на този животински вид. Котките пък не проявяват особена инициатива и желание да усъвършенстват социалните си умения и затова мозъкът им запазва древните си размери.

Разбира се, котките общуват с нас, но в доста по-ограничен аспект и само ако им харесва. Има и писани, които изпълняват команди и са дресирани да правят различни номера, но това определено не е в кръвта на този животински вид.

Кучетата допринасят за добруването на обществото. В исторически план тези животни са вършили различни служебни задачи, сред които това да ни бъдат компания, е по-скоро новост: от овчарските и ловните породи, използвани от векове, до днешните пазачи, герои и служители – част от военни и полицейски поделения, кучета спасители и водачи на слепи хора – все добре обучени четирикраки специалисти, които често са незаменими.

КОТКИТЕ

Писанките могат да доставят поща. Знаете ли, че някога те са били използвани като пощальони, които да разнасят писмата между къщи и селища? Според статия в New York Times от 1876 г. представители на белгийска организация, чиято амбиция била да доказва уникалните качества на котките, решили да пробват мяукащите същества като куриери, които да разнасят известия между различни населени места.

Те тествали няколко домашно отглеждани котки дали ще могат да открият пътя към къщата, в която живеят, ако бъдат оставяни на различни странни места. И как мислите – дали са се справили? Разбира се! Котките имат доста добро чувство за ориентация в пространството – сигурно и вие знаете истории за писани, които са били загубени надалеч и са намирали пътя към дома си, дори и след години.

Котките почти са удвоили невроните в мозъчната си кора. Макар че нямат толкова голям мозък като кучетата, писаните имат почти двойно повече неврони в мозъчната кора от лаещите питомци, пише „Журнал“. Ако при кучетата тези неврони са приблизително 160 милиона, то при котките са около 300 милиона. Това означава, че мяукащите ни любимци имат по-голям капацитет за приемане и предаване на информация спрямо кучетата.

Котките могат да се грижат за себе си. Физическото оцеляване и добруване на повечето кучета зависи от стопаните им или от други хора. Социализирайки се, те са загубили способността си да живеят независимо от нас и това ги прави неспособни да оцелеят в дива среда. Котките обаче могат да живеят и без постоянни човешки грижи.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар