Полезни съвети при избора на домашна мелничка

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Домашната мелничка за зърно е ценен уред за привържениците на здравословното хранене

melnitsa

С нея може да мелите различни зърнени и бобови култури, като регулирате степента. Може да получите ултра фино брашно за кекс или по-едро смлени продукти като булгур, овесени ядки, корнфлейкс.

Има ръчни и електрически мелници, снабдени с двигатели с различна мощност. Предлагат се и модели, адаптирани както за ръчно мелене, така и за работа на ток.

По правило ръчните не са предназначени за обработка на подправки и маслени култури като орехови ядки и слънчогледови семки. Причината е, че мелничните дискове стават неефективни в резултат на натрупаното по повърхността им масло. По изключение може да се мели смес от зърна и орехи. Правилото е зърното да е максимално сухо, за да е качествено полученото брашно.

Сред най-търсените са  мелниците с дискове от корунд и керамика заради високата им износоустойчивост. Цената им е относително по-ниска в сравнение с моделите с дискове от натурален гранит – т.нар. каменни мелнички. Има комбинирани варианти с каменни дискове и метални валци, в които се смилат и зърнени ядки.

Обикновено корпусът на мелничките е от дърво, обработено с восък или натурални масла. Колкото е по-твърдо, толкова по-дълъг е животът на мелничната. При различните модели срокът на безпроблемна експлоатация варира от 4 до 12 години, а цената е в диапазона от 200 до 1000 лева.

Производителността на домашните мелници обикновено не е голяма – от 90 до 200 г смляно брашно за минута. Но има и модели, с които може да добиете до 2 кг брашно в минута. Удобно е да има контейнер за събиране на готовото мливо с вместимост поне 1 кг.

Много практични са електрическите мелнички с два двигателя, за едновременно приготвяне на брашно и корнфлейкс. При избора се ръководете и от компактността на уреда. Тя е важна характеристика особено при комбинираните модели, защото няма да ви е лесно да намерите място за твърде обемен уред в кухнята.

Поддържането на домашната мелничка е лесно. Не е нужно тя да се почиства след всяка употреба, пише „Всичко за семейството“. Все пак от време на време трябва да се отстраняват остатъците от зърното и брашното в камерата. Ако дълго сте ползвали уреда само за приготвяне на фино брашно, е добре да смелите наедро малко ориз, за да освободите механизма от прахообразните остатъци.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар