Кога стресът е полезен и кога – вреден?

От една страна стресът стимулира нашата енергия и умствените ни възможности, но от друга може да ни изхаби преждевременно. И тук, както във всичко останало, най-важен е балансът.

Стресът мотивира.

Стресът е част от живота, без него органите и мускулите ни биха атрофирали! Чрез сложен хормонален

стрес

Стресът понякога е полезен, друг път – не

механизъм именно той развива нашите способности да се приспособяваме към нови ситуации и да вървим напред.

Когато сме изправени пред опасност, стресът подсилва мотивацията ни и ни кара да намираме нужните сили, за да реагираме успешно.

Вдъхновява

Когато трябва да говорим пред публика, стресът подсилва креативността и способността ни да импровизираме. Разбира се, при условие че добре владеем темата, по която се изказваме.

Стимулира

Ако толкова много хора, стигнали до пенсия, се оплакват, че се чувстват в по-лоша форма, то е и заради внезапната и пълна липса на работен стрес, който стимулира мозъка и физическата форма.

Анкета, проведена през 2016 година сред американци на възраст от 50 до 89 години, потвърждава тази констатация – най-добри умствени способности (оперативна памет, разсъдителност и скорост на обработка на информация) имат тези от анкетираните, които са най-натоварени с различни задачи за изпълнение.

Но стресът може да ни състари…

В определени случаи стресът наистина може да ни накара да остаряваме по-бързо, пише „Здравен журнал“. Не става дума за конкретни стресови ситуации като изпускането на влак или повреда на колата например. Стресът започва да вреди при комбинирането на определени обстоятелства.

Напрежението и разочарованието, които можем да изпитаме, ако детето ни се е провалило на изпит, не могат да се сравнят с тези, предизвикани от един семеен конфликт, сериозна болест или големи финансови трудности, които бавно и всекидневно отнемат от енергията ни.

Ако към това се прибави усещането за безпомощност и неспособност за реакция, ако стресовите ситуации се повтарят без почивка и възможност за възстановяване на психиката, на лице е лошият стрес. Той води до преждевременно влошаване на паметта, трудности за съсредоточаване, създава условия за възникване на заболявания като диабет, хипертония и проблеми със сърдечносъдовата система.

…и дори унищожава клетките ни

Британските учени твърдят, че психичното напрежение ускорява клетъчното стареене, като излага организма на повишен антиоксидантен стрес и скъсява опасно размера на теломерите – малки частици ДНК, разположени в окончанията на хромозомите.

Когато тяхното изхабяване достигне до определен праг, се стига до клетъчна смърт.

Помага ли медитацията?

Шведски изследователи стигнали до извода, че ако медитираме по 6 часа всеки ден в продължение на 3 месеца, можем да забавим процеса на клетъчно стареене. Но кой, освен може би будистките монаси, има 6 часа, свободни за подобна дейност?

Затова е бил изследван и ефектът от 30-минутна всекидневна медитация. Изводът е, че тя намалява значително нивото на стреса, а освен това често води до създаване на нов тип социално поведение и хранене с благотворен ефект върху организма и самочувствието.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар