Как да се храним така, че винаги да бъдем стройни?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Много хора се хранят по правилата за добри маниери само когато са в ресторант или на гости. Вкъщи всичко става по-просто – както дойде, а не бива да е така. Защото етикетът е предназначен не само за да се храним изискано, но и за да запазим елегантната си фигура (или , да постигнем по-бързо мечтаната). Разкриваме ви тайния замисъл на някои от правилата.

стройни

Да бъдем стройни и красиви

Доверете се на… вилицата

Трудно ни е да си представим, че изтънчените дами и изрядните кавалери, които ни гледат от старинните портрети, са се хранели с… ръце! Но в действителност до XVIII век възпитаните хора са взимали парченце храна с три пръста и са го поднасяли към устата си, а простолюдието се обслужвало с цялата си ръка, като късало и отхапвало направо с уста. После започнали да използват като прибор ножа, след него – лъжицата.

Последни се появяват вилиците, които дълго време били прибори за хранене само в знатните домове, а обикновените хора ги сложили на масата си чак през XX век. И храненето станало по-сложно – например по етикет зеленият грах също се яде с вилица, като тя винаги се държи в лявата ръка, и първо трябва да набодете няколко зърна, после да „пренесете“ товара до устата си и да доставите грахчетата в нея. И така, докато се стараете да поддържате фасон на масата, сигналът за ситост вероятно ще стигне до мозъка ви и в резултат ще приемете по-малко храна.

Действително никой продукт не пречи на отслабването сам по себе си. Важно е количеството, което приемате. А ножът и вилицата са идеални контрольори в тази област. С тях храненето ви отнема повече време, но приетите калории са по-малко. Освен това бавното хранене е важно не само за отслабване, но и за профилактика на болести на стомаха, дванадесетопръстника, задстомашната жлеза и жлъчния мехур.

На гости – с пълен стомах

Етикетът повелява да не се нахвърляте лакомо върху храната и да не демонстрирате вълчи апетит. Тези изисквания за светско поведение на масата напълно отговарят на препоръките на диетолозите. Според тях е необходимо 10-15 минути преди основното хранене да хапнете нещо малко, което да е засищащо, но нискокалорично. Това ще ви помогне, когато седнете на масата, да ядете спокойно, бавно и по малко. И още нещо важно – ще намалите приема на калории с 15-20% на всяко хранене.

Режете, а не отхапвайте

Според етикета е необходимо да режем с нож и да хапваме на малки парченца дори това, което обичайно вземаме с ръце и отхапваме направо – като ябълка или баничка например. Стандартният сандвич, който е прието да държим в ръка и да си отхапваме от него, изяждаме обикновено на 5-6 хапки. Затова по-добре сложете хляба в отделна чинийка, сервирайте си в друга парче шунка и кашкавал, листо зелена салата и кръгче домат.

Хранете се, като режете хапки от продуктите с нож и отчупвате малко хляб с ръка. Така ще удължите доста процеса и ще приемете по-малко храна.

И още нещо, което ще ви спести калории – не е прието да оближете чинията си, както се казва, или по-точно да отопите с парченце хляб останалия в чинията ви сос, колкото и да ви е вкусно.

Защо почитателите на гурмето не пълнеят

Приема се, че гурманите много обичат да ядат и затова по презумпция не могат да бъдат слаби. Оказва се обаче точно обратното. Американски учени провели експеримент с 502 жени, разделени в две групи. В първата били дамите, които не били безразлични как ще им бъде поднесена храната, пише „Журнал“. Те искали да се хранят на красиво подредена маса, да използват няколко вида прибори, да имат на разположение различни подправки, сосове, дресинги.

За тях било важно и количеството на различни продукти в едно ястие, както и вкусовите оттенъци и комбинацията им. С две думи – дами гурмани. Втората група заявили, че единственото, което ги интересува, е да си хапнат вкусно. Оказало се, че сред тях има значително повече жени с наднормено тегло в сравнение с първата група.

Всъщност няма нищо изненадващо в този резултат – гурманите се хранят по-бавно, не се стремят да се наситят бързо, наслаждават се на всяка хапка като истински ценители. Има доста примери на хора, които са преминали на този гурме стил на хранене, подобно на дегустация, и са успели да отслабнат, без да се лишават от нищо, дори от калорични храни.

Направете изключение

Правилата кой прибор за какво е са строго определени. Ако обаче искате да отслабнете, може да ги нарушите, когато се храните у дома. Например, ако ядете супата си с десертна лъжичка, а основното ястие – с виличка за торта, ще ви отнеме повече време и ще приемете по-малко храна от обикновено.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар