На 30 ноември празнуваме Свети апостол Андрей – Първозвани

промоции

На този ден православната църква чества Свети Андрей – християнски проповедник, първия от апостолите, призован от Исус да го последва. Проповядвал в Мала Азия, Грузия и Скития, заради което се смята за покровител на Румъния и Русия. Смъртта му е мъченическа – разпнат е на кръста в гръцкия град Петра.

Свети апостол Андрей

Свети апостол Андрей

Според народния календар на 30 ноември е Мечкинден. Вярва се, че страшният звяр обикаля къщата и ако не намери оставена за него храна, изяжда децата. Затова във всеки дом се вари царевица. Св. Андрей е покровител на мечката и неин заповедник – на този ден се явява, яхнал мечка, и прогонва зимата и дългите нощи. Дните започват да наедряват – колкото едно царевично зрънце, затова празникът се нарича и Едревден (от едрея). Жените не трябва да работят и шетат из дома, за да е плодородна следващата година.

Освен празник на всички християни, този ден е имен ден за Андрей, Андрея/а, Андриан, Андриана, Първан и всички производни.

На подходящото място ли сте поставили иконите в дома си?

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар