Как да общуваме правилно с децата си?

Смятате, че не е нормално да слизате на нивото на хлапетата, но понякога това е полезно и е добре да знаете до каква степен да го правите.

Не ви е никак лесно да придумате детето си да свърши едно или друго. Използвате всевъзможни хитрини, разказвате му какви ли не фантастични истории, правите се на клоун. И то само за да мушнете в устата на

общуване

Как да общувате с детето си?

малчугана лъжичка супа, или за да го накарате да не се държи неприлично на улицата.

Ако обясните колко са полезни зеленчуците, то няма да ви обърне никакво внимание и може да стиска зъби и да не яде нищо. Но ако разиграете етюд от типа „Ела, Кумчо Вълчо, да го изядеш“, рожбата ви бързо ще погълне всичко в чинийката си. Кое е правилно и кое погрешно при тези възпитателни прийоми?

Неравностойните отношения дете-родител

Неприятно ви е да приемете факта, че едно малко вироглаво човече отказва да ви слуша и си прави каквото си иска. Разбрали сте горчивата истина, че трябва да водите дълги преговори по всеки повод, тъй като то постоянно проявява характера си и се противопоставя на вашата воля и решения.

Теоретично знаете, че не трябва да отстъпвате пред хлапето, което е водено единствено от своето моментно желание. Да, но в живота никак не е лесно да отстоявате позицията си.

ОБЯСНЕНИЕ. Не можете да изисквате от детето да реагира правилно и мотивирано, защото, за разлика от вас, то не знае какви са последствията от неговите неправилни действия. Хлапето не иска да си сложи колана в колата, но вие сте наясно, че това е задължително за неговата сигурност.

Рожбата ви не иска да пише домашното си, отказва да се храни здравословно… В много ситуации пробва да мине по лекия път, защото чувства, че е в доминиращо положение – вие постоянно се опитвате да го пазите, да го поддържате и да го закриляте.

Направете режим, който да спазва

Времето сутрин ви притиска и молите детето първо да се изкъпе и след това да закуси, но усещате, че то се съпротивлява и се старае да пречупи вашата дума. Дали на инат, или просто защото така му е хрумнало, то сяда първо на масата.

Накрая се предавате и оставяте отрочето си да смени програмата по подготовката. Резултатът – то не се разсънва по-бързо, губи повече време.

ОБЯСНЕНИЕ. Необходимо е да поговорите с вашия син или дъщеря. Направете така, че да разбере колко важни са хигиената и спазването на дневния режим, както и множеството правила на поведение.

Не знаете как да постъпите? В случая деликатността е важна – оставете малчугана да прояви самостоятелност, като променяте понякога своите решения по негова молба. Важно е да не накърнявате чувството му на самостоятелност и желанието му да се адаптира към другите и средата. Но това може да стане, като уважава и вашето становище.

Много умел начин за постигане на съгласие е репликата: „Очаквам твоето предложение – вярвам, че ще е правилното. Важното е да го изпълняваш.“ Ако не спазва създадения от него режим, то това е повод да поговорите с него на тема какво е доверието.

Да няма взимане-даване между вас

Някои родители имат лошия навик да обещават пари на детето си, ако донесе отлична оценка, да купуват подарък, ако ги слуша… Много сте доволни от своята система за даване на бонуси за послушание, но тя е неправилна. Детето може да учи, да е послушно и да постига успехи и без подобно материализиране на доброто му поведение.

ОБЯСНЕНИЕ. „Системата с морковчето“ не е най-подходящата, тъй като малчуганът не осъзнава кое е добро за него и не действа мотивирано, а за да получи нещо в отплата. По този начин стимулирате в детето материалната му страна, а не личното му желание да се усъвършенства.

В системата „давам и получавам“ всичко рухва, ако родителят спре да дава, пише „Журнал“. Редно е детето да разбере, че вие очаквате някои неща от него, защото това е хубаво за неговото бъдеще и за него самия, а не за вас. Много неправилни са реплики от типа: „Когато се храниш, ме правиш много щастлива“ или „Ако не си оправиш сам леглото, ще ме заболи гърбът.“

Вредно е да правите детето си печалбарче, а втората грешка е, че наградата за неговата успешност е друга, а не в левчетата, които получава за отличната оценка.

Диалог – да, но какъв и колко?

Много хубаво е да обясните своята гледна точка пред детето си – това може да разреши някои бъдещи конфликти. Най-малкото така малчуганът разбира, че това не е просто каприз на родителя, а обмислено и правилно решение. Не забравяйте обаче, че в диалога има две страни – затова се научете да чувате какво иска и вашето дете.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар