Вижте кои са предимствата и недостатъците на расовите кучета

промоции

За някои хора е въпрос на престиж да имат куче от елитна порода или пък много силно искат питомецът им да изглежда по точно определен начин, но дали винаги е добра идея да имате чистокръвно куче у дома? Преди да вземете решение, вижте кои са плюсовете и минусите на породистите екземпляри.

Породисти кучета

Породисти кучета

Предимства на расовите кучета

Можете да предвидите как ще изглежда животинката, когато порасне. Всяка порода има уникална комбинация от гени, които водят до определени характеристики като ръст, вид козина, цвят, форма и позиция на ушите и т.н.


Можете да предвидите и някои от поведенческите черти на породистото куче. Някои аспекти от темперамента и поведението също се предават чрез гени. Така има едни, чиято наследственост ги прави енергични, други са способни да пазят стадо с овце, трети имат ловни умения, четвърти са подходящи за служба в армията или полицията и т.н. Но не всички черти на характера се наследяват, а зависят от това как се отглежда и възпитава кучето. Добре е да знаете, че ако някоя поведенческа черта е много силно изявена у представителите на дадена порода, то ще ви бъде много трудно, почти невъзможно да я промените!

Недостатъци на расовите кучета

Задължителните външни белези на дадена порода означават, че не може да разчитате на нещо много различно. Например ако изберете голдън ретривър за любимец, няма как да избягате от това, че кучето ще пуска много косми у дома и от редовната грижа за поддръжката на тази козина. Запознайте се добре с особеностите на дадена порода, преди да вземете неин представител у дома!

Много породисти екземпляри имат работни навици, с които е трудно да се свикне. Селектираните за лов породи например имат всекидневна нужда от много движение – ще можете ли да го осигурите? За ловните кучета са характерни още: самостоятелно мислене (по-скоро правят това, което искат, а не това, което им нареждате); силно желание да действат, а не просто да си седят или да обикалят безцелно; преследване и дори нападане на малки движещи се животни като птици, мишки, котки и др.; копаене на дупки; някои са агресивни към други кучета или прекалено подозрителни към непознати хора; лаене или виене. Истината е, че повечето породи са селектирани за някакъв вид работа, а не просто да им се радваме, така че помислете добре какви са уменията на любимеца, който сте си харесали, и дали ще свикнете с тези му особености.

Породистите екземпляри могат да страдат от доста здравословни проблеми като: ставни заболявания; нарушения в зрението, които могат да доведат дори и до слепота; животозастрашаващи сърдечни проблеми; хипотиреоидизъм; диабет; епилепсия; кожни заболявания, придружени с неистов сърбеж; храносмилателни проблеми, водещи до хронична диария или повръщане; болести на бъбреците и черния дроб, рак, проблеми със съсирване на кръвта и др.

Източник: Журнал за жената

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар