Имаш причина за усмивка – СТРАХОТЕН СЕКС

Макар рядко да го казват на глас, 2/3 от жените в някакъв момент от живота си изпитват болка при секс. Намери я, елиминирай я и се радвай на приятни изживявания

Не всеки гинеколог ще се сети да те попита наред ли е всичко със сексуалния ти живот. И дори да те попита, ти едва ли ще отгово­риш нещо по-различно от: „Да, да, бла­годаря.“ Но не си правиш услуга, ако всъщност има нещо, което те при­теснява. Болката по време на секс не е безобиден симптом, а състоянието, което изразява, може да се окаже колкото сериозно, толкова и лесно лечимо. Остава само да уточниш кога точно изпитваш болка и каква. Виж схемата .

1. Ако е… сухота
Да си добре овлажнена, е първото условие за безболезнен секс. Затова и в голяма част от случаите на болка става дума за сухота на вагината. Което не е притеснително състояние, ако знаеш какво да правиш. Тялото отговаря по два начина на любовната игра – мускули­те на вагината ти се пълнят с кръв, за да може тя да се разшири (това е жен­ската версия на ерекцията). След това тя се овлажнява – жлезите отделят необходимата течност, за да може про­никването да е безболезнено. Наличието на двата процеса е сигнал, че си готова за секс Ако предварителната игра обаче не е продължила толкова, че да „отклю­чи“ теза два фактора, сухотата може да ти причини болка. Какво да правиш в такива случаи? Удължи форплея или се запаси с лубрикант на водна основа (можеш да го купиш от всеки сексшоп, вече има дори органични такива в биомагазините). Имай предвид, че сухота­та във вагината може да се дължи и на прием на определени медикаменти като противоалергични средства, антидепресанти и дори противозачатъчни.

2. Ако е… вулводиния
Това буквално означава „болезне­на вулва“. Макар близо 16% от жени­те да страдат от това заболяване, причините му още не са ясни на гине­колозите. Характеризира си с усеща­не за раздразненост, щипане, пробож­дане в областта на пубиса, малките и големите срамни устни, клитора и входа на влагалището, които чувст­ваш дори когато стоиш или вър­виш. Ако ти звучи познато, консулти­рай се с гинеколога си, който веро­ятно ще ти назначи локално лечение. По-лошият вариант е да става дума за генитален херпес – с помощта на огледалце виж дали по срамните ти устни няма подобни на пъпчици обра­зувания с цвета на кожата или чер­вени. Ако видиш нещо подозрително, незабавно посети лекар и прекрати сексуални контакти, преди да знаеш за какво става дума. Гениталният хер­пес е заразен.

3. Ако са… гъбички
Гъбичките с медицинско назва­ние Candida albicans се появяват по лигавиците на влагалището и ануса, а причините за тях са разнообразни – от стрес и антибиотици до пони­жен имунитет. При наличие на гъбич­ки усещаш вагината си и срамни­те си устни изключително чувстви­телни и дори болезнени при допир, а това е комбинирано и с тече­ние. Антимикотичните средства без рецепта би трябвало да те опра­вят за 3-4 дни. Ако това не се случи, може да става дума и за случай на бактериална вагиноза, при който задължително отиди на преглед.

4. Ако е… напрежение върху шийката на матката
Колкото и странно да ти звучи, за определен процент жени по-мощните тласъци на партньора могат да пре­дизвикат болка именно в областта на шийката на матката. Около 20% от жените имат обърната матка (поло­жението й е обърнато към опашна­та кост, а не към пикочния мехур), което е причина ударите на пени- са в шийката й да се усещат по-сил­но. Същото усещане може да имаш и при пози с дълбоко проникване, като кучешката например. За да пре­дотвратиш болката, просто смени позата с такава, която ти позволява да контролираш колко навътре при­емаш пениса му.

5. Ако е… киста
Когато усещаш болката само от едната страна, най-вероятно става дума за киста. Яйчниците ти обра­зуват кисти всеки месец – имен­но в тях „се пази“ яйцеклетката, която след това се освобождава по време на овулацията. Би трябвало кистата също да изчезне, но поняко­га тя се пълни с течност или кръв и ти създава това неприятно усещане по време на секс. Ако в рамките на няколко седмици то не изчезне, озна­чава че кистата не се е саморазградила и може да се наложи оператив­на намеса. По принцип едно от бонус действията на противозачатъчните е да не позволяват образуването на кисти и ако на теб те ти се отра­зяват добре, можеш да обсъдиш този вариант с гинеколога си. Ако усещаш болката по-скоро по средата и имаш парещо усещане по време на пишкане, може да става дума за инфекция на уринарния тракт. Лекувай я навреме, ако не искаш да се сдобиеш с цистит.

6. Ако са… ендометриоза, ТВБ или СБПМ
Ендометриозата е заболяване, при което тъкан от вътрешната обвив­ка на матката се разраства извън матката в други органи в областта на таза – яйчници, фалопиеви тръби и дори стената на стомаха. Освен до болезнен секс, води и до по-сери­озни проблеми като силно болезнен цикъл и безплодие. Най-честото лече­ние, което може да ти бъде назна­чено от лекар, е с помощта на хор­монални противозачатъчни. Тазововъзпалителната болест (ТВБ) се поя­вява след нелекувани хламидиоза или гонорея, които „се настаняват“ в матката и фалопиевите тръби. (За твоя информация полово предавани­те болести, с изключение на херпе­са, нямат симптом като болезнен секс. Затова предпазването от тях става с редовни гинекологични пре­гледи.) Допълнения към ТВБ са сто­машни болки, треска и неприятно на мирис течение. Ако имаш тези симп­томи, посети лекар възможно най-ско­ро. Третата причина за болезнен секс е синдромът на болезнения пикочен мехур, наричан още интерстициален цистит. Характеризира се с парене по време на уриниране и често желание да пишкаш. Бърка се с инфекция на уринарния тракт, но можеш да го раз­познаеш по болките по време на секс.

7. Ако е… тазова конгестия
Спокойно – това не е заболяване. По време на секс половите ти орга­ни се радват на повишен приток на кръв. След края на акта мускули­те се отпускат, а кръвта се отдръп­ва. Тазовата конгестия е състояние­то, при което последните две неща не се случват. Това не е опасно, но ти причинява болка и дискомфорт. Най-доброто „лечение“ е… оргазмът.

 

 

Бариерите пред женския оргазъм

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар