Не ти се прави нищо? Страхотно!

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Сега е моментът да се възползваш от тези 7 лесни и мързеливи трика, които ще подобрят здравето, настроението и паметта ти

ПРОЗЕЙ СЕ

Може да се смятат за невъзпитани, както и за проява на неуважение към човека срещу теб. Но ползата от прозявките е доказана научно – те активират тази част от мозъка ти, отговорна за социалните ти умения и чувството на съпричастност. Което пък обяснява защо се смята, че прозяването е заразно – ти просто си съпричастна с умората/мързела/отегчението на човека срещу теб. Д-р Стивън Плейтък от университета в Олбъни дори доказва, че „имунизирани“ срещу прозявковата зараза са нечувствителните хора, които трудно влизат в положението на другите. Другата полза от това да заприличаш на лъва на „Метро Голдуин Майър“ е, че така стимулираш работата на предклинието – онази част на мозъка, която има важна роля за запаметяването и самоосъзнаването. Освен това насищаш кръвта си с кислород. Направи го добре: „Прозявайте се колкото се може по-често“, насърчават ни учените. Прави го сутрин, следобед, по време на работа, преди важна среща/изпит. Така сивите ти клетки ще бъдат стимулирани за действие.

МИГНИ       

Мигането е много важно за здравето на очите ти. Мигновеното събиране на клепачите помага на окото да се овлажни и роговицата  да се насити с кислород. Така се премахват и мъничките прашинки и остатъците от грим, които пречат на зрението ти.

Направи го добре:  Всеизвестно е, че заседяването пред компютъра не е от най-благоприятните неща очите ти. Освен това съсредоточаването в екрана (независимо дали става дума за лаптопа, мобилния ти телефон или телевизора) те кара да мигаш 2 пъти по-малко от здравословната за очите ти доза. Затова на половин час работа пред екрана се разтъпчи или поне погледни през прозореца навън за минута-две. Така ще смениш фокусното си разстояние, а очните ти нерви ще починат.

ДИШАЙ

Да си поемаш дълбоко въздух е благотворно за сваляне на кръвното налягане и за облекчаване на безпокойството, болката и астматичните пристъпи. Когато си напрегната, ядосана или съсредоточена в нещо, започваш да дишаш плитко или да задържаш дъха си, без да го осъзнаваш. Това намалява притока на кислород и увеличава емоционалния и физически дискомфорт. Дълбокото и бавно дишане има точно обратния успокояващ и релаксиращ ефект. Направи го добре: Сложи дланите си на стомаха и вдишай бавно и дълбоко. Трябва да усетиш как коремчето ти се издига. След това издишай бавно през устата, все едно духаш свещ, разположена на 20-ина сантиметра пред теб. Повтори това упражнение 6-7 пъти и дишането ти съвсем естествено ще стане по-дълбоко.

КАЖИ „НАЗДРАВЕ“

Чаша леденостудена бира през лятото не само ще те охлади и ще подобри настроението ти, но и ще направи костите ти по-здрави. Кехлибарената напитка съдържа значително количество силикон – най- разпространения в природата металоид, който е отговорен за плътността на костите. В женския организъм той добре си въздейства с естрогена, а това те прави по-малко предразположена към остеопороза.

Направи го добре: Пивото, произведено от ечемичен, а не от пшеничен малц, е с по-високо съдържание на силикон. Такива са повечето популярни марки бира в България. И все пак не прекалявай – не си позволявай повече от една чаша на хранене.

ПОДРЕМНИ           

През целия ден мозъкът ни поема най-различна информация. Голяма част от нея се „съхранява“ в мозъчната кора, откъдето се преразпределя в хипокампуса. Въпросната мъничка част от човешкия мозък има ограничен капацитет. Затова и способността ни да запаметяваме пада с 10% в часовете от обяд до 6 вечерта. Ако подремнеш в този период обаче, този следобеден дефект ще бъде предотвратен. Учените го обясняват като някакъв вид презареждане на способностите на хипокампуса.

Направи го добре: Ограничи сиестата до 45 мину­ти и гледай да я осъществиш преди 16 ч. Иначе рискуваш да увредиш нощния си 8-часов сън. А това ще доведе до много неползотворен следващ ден.

ИЗПЪНИ СЕ

Този път майка ти е права – добрата стойка е много важна не само за външния ти вид, но и за здравето на гръбнака и мускулите на гърба. Ако си изправена, те са правилно разтегнати. Но ако имаш навика да се прегърбваш, мускулите се скъсяват, а гръбнакът се изкривява. А понякога последствията от уж незначителното прегърбване трябва да се лекуват с физиотерапия. Направи го добре: Ето 3 прости правила: Когато ти се налага да стоиш изправена на едно място, си представи, че си кукла на конци и въображаема нишка държи главата ти вдигната, а раменете – изпънати. Когато вървиш, прави го така, все едно носиш на главата си поднос – погледът е напред, главата е вдигната, а раменете – отпуснати. Когато седиш пред компютъра, се старай гръбнакът ти е да изпънат, и двете стъпала да са на земята, а екранът на компютъра да е на нивото на очите ти.

СМЕЙ СЕ   

Гузно ти е, че отново пропусна фитнеса/плуването/йогата тази сутрин? Посмей се сама над несериозността си. Доказано е, че надсмиването над абсурдните неща в живота и игрите на съдбата има същия ефект като кратка тренировка. Подобно на физическата активност, смехът намалява нивата на холестерол и на стресовите хормони, които потискат имунитета. В същото време повишава нивата на допамин – химикала, който активира центъра на удоволствието в мозъка ти.

Направи го добре: Независимо дали си падаш по шумните весели компании или по гледане на всички епизоди на „Мистър Бийн“, бъди сигурна, че си осигуряваш нужната доза ведро настроение за деня. Пък кой знае – може би след освежително кафе с приятелки, посветено на безспирно кискане или пък след поредното забавно клипче в youtube, ще ти дойде музата да свършиш и нещо по-полезно?

 

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар