Домашни през ваканцията – ЗА или ПРОТИВ?

Домашни през ваканцията. Полезно ли е?

Зависи от това в какво количество ще бъдат тези задачи и как ще са поднесени на детето.

Независимо от възрастта на детето, то очаква ваканцията с нетърпение. И си я представя именно като ваканция: с много игри, свободно време и неправене на нищо съществено. Да, но от училището има списък с

ваканция

Ваканцията – време за игри

книги, които трябва да прочете, задачи по математика, които да реши, и проекти, които да предаде.

Отделно някои свръхамбициозни родители добавят към тези задължения още и още, с цел да подготвят максимално добре детето за училище. Кога обаче домашните през ваканцията стават прекалени и започват да пречат на малчугана, вместо да му помагат?

Твърде много

Това е първата грешка, която правят много преподаватели и родители, казва социологът Антонио Марциале, основател на Обсерватория за правата на детето в Италия. Прекомерното количество няма да затвърди знанията, а по-скоро ще попречи на усвояването им.

Освен това и децата имат нужда от разпускане, от откъсване от учебния процес, от „пречистване“ на мозъка. Затрупвайки ги с твърде много ангажименти, ние ги лишаваме от свободно време за други дейности, които са важни за тяхната креативност и растеж.

Истинска почивка

Когато става дума за ваканция, то дори възрастните очакваме точно това – релакс. Много важно е така да се разпределят задължителните (дадени от учителите) домашни, че да има големи паузи между тях, прекарани най-вече на открито. По този начин задълженията няма да тежат на детето и то ще има достатъчно време и за почивка. Което означава да премислим доста внимателно нашите собствени идеи за домашни, с които да го товарим допълнително.

Психическото благосъстояние на децата и изобщо на младите хора е нещо доста деликатно, което не бива да подценяваме.

Алтернативни упражнения

Ако ви се струват малко домашните, които учителите са дали на децата за ваканцията, то не пречи да добавите и нещо от себе си. Но само ако наистина са малко. Нека обаче не е конвенционално, а с по-различен характер. Потърсете алтернативни варианти за упражнения, които да направят изпълнението интересно и забавно, пише „Журнал“. Така ще има повече полза и определено по-голям ефект, отколкото ако добавите още няколко листа от същия тип математически задачи или преразкази.

Важното е алтернативните упражнения да бъдат едновременно функционални (тоест градивни) и предизвикателни (провокиращи мисленето или фантазията).

В спокойна обстановка

Напрегнатата атмосфера, налагането на домашните като строго задължение, фиксирането на срокове и количества (например: да се прочетат 9 страници дневно или да се решават задачи в продължение на 60 минути)… всичко това изнервя и натоварва детето. В резултат то или неглижира упражненията (в тийнейджърска възраст това дори е съпроводено с типичния за периода бунт), или ги претупва (което понякога води до грешки), или намира начини да хитрува и бяга от отговорност (което в следващ етап може да му изиграе много лоша услуга).

Златната среда изисква спокойна атмосфера, без строг тон, без закани и забрани, без стрес.

Много важна тук е ролята на родителя, който да опита да помогне като приятел на детето там, където има нужда, а не да влиза в ролята на учител или наставник.

Ако ученикът се чувства по-спокоен, слушайки музика, докато прави домашните, то нека бъде така. Той все пак е във ваканция, а не на училище.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар