Как да помогнем на детето, ако му прилошава по време на пътуване?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Склонността на човешкия организъм да става жертва на болестта на движението зависи от много фактори, сред които важна роля играят особеностите на вегетативната нервна система и вестибуларния апарат. Своя отпечатък оставят също общото здравословно състояние на детето и възрастта му. Обикновено подрастващите с времето стават по-устойчиви към болестта на движението. И все пак, 5-10% от хората страдат от кинетоза през целия си живот.

Разположеният във вътрешното ухо вестибуларен апарат е малка част от сложен механизъм, който реагира на силата на земното притегляне и позволява на тялото да пази равновесие. Този орган е много чувствителен и веднага предава на мозъка информация за скоростта и посоката на преместване на тялото. Благодарение

дете

Идеи за безпроблемен път

на тази информация, тялото може да извършва необходимите за запазване на равновесие движения. До този момент вестибуларният апарат не е достатъчно подробно изучен от специалистите, но все пак има една добра новина: той се поддава на тренировка дори при най-малките деца.

Фина настройка

Хубаво е родителите да започнат да укрепват вестибуларния апарат на децата още от първите месеци. Как?

Можете да танцувате с бебето под звуците на приятна музика, като подпрете главичката му на рамото си. Люлеенето на детето, както и завъртането му, докато го държите с протегнати ръце, също са добри варианти.

Така постепенно, ден след ден, можете да усилвате интензивността на движенията.

Колкото по-голямо става детето, толкова повече упражнения за профилактика на кинетозата могат да се изпълняват – например във вид на игра. Когато детето е на годинка, можете да го поставите на коленете си и да разигравате яздене на конче, като потропвате с крака. Като порасне още малко и вече ходи и тича по-стабилно, подскачането на един крак, ходенето по бордюри, люлеенето на люлки – всичко това укрепва вестибуларния апарат.

В последствие се добавят занимания като танци, аеробика, плуване, баскетбол, тенис, бойни изкуства – подобен тип физическо натоварване би могло да направи реакцията на децата към промените в посоката и скоростта на движение по-лесна и адекватна.

Проверени подходи

Съвременната медицина не може да предложи гарантирани методи за справяне с кинетозата. Но има начини, с които може да се намали рискът от възникване на тази болест и да се облекчат проявленията й.

1. В навечерието на тръгването детето трябва да се наспи добре, за да набере сили за продължителното пътуване.

2. Разкажете му подробно за предстоящия полет или пътуване с кола, особено ако ще пътува надалеч за пръв път. Така младият пътешественик няма да се вълнува толкова и ще понесе по-леко неприятните моменти.

3. Не прехранвайте детето преди път, но все пак не бива да пътува и на празен стомах. Предложете му да хапне малко, като избягвате мазните храни. Добре е да избягва също газираните напитки и пълномасленото мляко. Ментовият чай с добавен в него джинджифил е много полезен преди път.

4. Запазете за детето място в транспортното средство, където клатенето е най-слабо: в самолет – местата близо до крилата, във влак – купе в по-преден вагон, на кораб – в каютите по средата, в автобуса – предните седалки. В автомобила задължително използвайте детско столче.

5. Не поставяйте детето да седи с гръб към посоката на движение.

6. Следете да не се върти твърде много и да не наблюдава излишно дълго стрелкащите се край прозореца обекти. Ангажирайте вниманието му с някаква словесна игра, загадка, със стихчета или приказка. Ако заспи, не го будете – така ще понесе пътуването по-леко.

7. Недейте непрекъснато да повтаряте: „Лошо ли ти е?“… Психолозите съветват да контролираме състоянието на детето незабележимо: за приближаването на пристъп ще разберете по бледата кожа, честото прозяване и покашлянето.

8. При първите признаци на прилошаване, предложете на детето да посмуче парченце лимон. Накарайте го да диша бавно и дълбоко. Тези мерки ще го разсеят и може да избегнете прилошаването.

Упражнения, които помагат

Както и да решите да тренирате вестибуларния апарат на детето, преди това се консултирайте с лекар.

Започнете да правите упражнения с детето един-два пъти на ден, като продължителността им не трябва да надвишава 2 минути. Когато то се чувства вече уверено, може да изпълнява всяко движение по 15 пъти.

Упражнение №1: както е право, детето накланя главата първо напред, после назад, после посоката се сменя наляво и надясно.

Упражнение №2: в изправено положение с ръце на кръста, детето завърта торса надясно и наляво, после го навежда напред и назад.

Упражнение №3: пак с ръце на кръста, детето върти торса около оста си по 1-4 оборота в двете посоки.

Упражнение №4: детето подскача на пода или на батут с ръце на кръста – на два или на един крак.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар