Задължително четиво: 6-те най-големи мита за родителството

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Мечтите за прекрасното чувство, което ще ви обземе, когато станете родител, са се изпарили в натовареното всекидневие след раждането на бебето. Време е да вземете мерки, за да избавите и себе си, и рожбата си от стреса и комплексите.

Детето има нужда не просто от грижовна майка – необходима му е ведра и радостна майка, с която да му е интересно да расте и опознава света. Водете пълноценен и активен живот и всичко ще е наред. И забравете за идеалната майка – такава не съществува, защото няма идеални хора.

дете

Запомнете, че няма идеални родители

Представяли сте си как появата на детето ще преобрази живота ви, ще го изпълни с нов смисъл и хармония…

И ето, бебето е дошло на този свят, проходило е, проговорило е, вече е поотраснало. Но вместо да се чувствате неописуемо щастливи, вие страдате, че му отделяте малко внимание, случва се да му крещите, а през почивните дни го „захвърляте“ при бабите и дядовците, вместо да ги прекарвате заедно в игри и забави.

Накратко, тормозите се, че не сте идеалната майка, която сте си представяли, че ще бъдете. За ваше успокоение, нека развенчаем най-разпространените митове за родителското щастие.

Мит 1

Майчинският инстинкт се появява със забременяването

В очакване на бебето, повечето бременни се вслушват в себе си, за да усетят кога ще се пробуди желанието им да се грижат неуморно и неотлъчно за малката си рожба. По-късно обаче много от тях признават, че са се почувствали истински майки, чак когато детето е станало на 2-3 годинки. Защо дотогава не се е събудил майчинският им инстинкт?

Отчасти са виновни условията, при които се появява на света малкият човек. Дали раждането е било по естествен път, с упойка или без, дали с цезарово сечение, винаги взимат новороденото от майката веднага.

Раздялата още в първите минути възпрепятства появата на майчински инстинкт. Обикновено в родилния дом майката и бебето са отново заедно само за кърменето, което също бави нещата. Защото е доказано, че инстинктът се пробужда благодарение на хормона на майчинството пролактин, който наред с хормона на любовта окситоцин се синтезира само при тесен контакт с рожбата й, в това число телесен допир: колкото по-плътно е общуването, толкова по-силно е майчинското чувство.

Нека бебето е в обятията ви минимум 3 часа на ден. Вместо да го извеждате в количка, носете го в слинг – така ще се усещате взаимно и ще ви е по-приятно по време на разходка или среща с приятели. Можете да ползвате слинга и вкъщи – ръцете ви са свободни, имате възможност да свършите и някоя друга работа без притеснения какво става с бебето. Така рожбата ви става неразделна част от обичайния ви начин на живот и няма да се чудите дали се е пробудил майчинският ви инстинкт.

Мит 2

Пълното семейство е задължително

Това е най-големият комплекс на самотните майки или на жените, които правят и невъзможното, за да задържат мъжа в семейството заради детето. Да, малчуганите наблюдават възрастните и реагират остро на всеки семеен скандал, да не говорим за развод, но психолозите напомнят, че душевното здраве на детето невинаги зависи от броя на възпитателите му, пише „Журнал за жената“. Нещо повече – през първата година от раждането то възприема всеки, който се грижи с любов за него, като мама. Няма значение дали това е наистина мама, татко, баба, дядо или гледачка на бебето. Необходимостта от баща идва много по-късно, когато детето започва да разбира ролята на мъжа и на жената в обществото. Затова, ако тогава семейството ви не е пълно, осигурете на детето общуване с близък мъж (роднина, приятел), за да може да си изгради този социален образ.

Мит 3

Необходими са много пари

За новороденото е без значение дали количката и дрешките му са последен крясък в бебешката мода, или са му преотстъпени от родителите на други малчугани, семейни приятели. Всичко омалява много бързо, така че се отървете от суетата „моето бебе не е за втора употреба“.

Въпросът за материалните възможности на родителите идва, когато детето поотрасне и започне да се сравнява с останалите. Тогава ще можете да обясните истинските ценности на материалните и нематериалните неща – например дали хлапето ви е готово да замени обичта ви с нов джиесем. Така постепенно то ще изгради своите приоритети в правилна посока, независимо от безбройните изкушения да блесне със скъпоструваща вещ пред приятелите си.

Мит 4

Храна, легло и дрешки са всичко, което е нужно

Да, тези три основни неща са необходими за детето, но най-главното за физическото и психичното здраве на рожбата ви е емоционалната и душевна топлина и любов, с които го дарявате. Как да си обясните по друг начин, че познавате семейства, в които често не стига едно или друго, но хлапетата им растат здрави и щастливи?

Мит 5

Дисциплината се възпитава от първия ден

Това е най-опасният мит за отглеждането на дете. Новороденото дава сигнал, че нещо не е наред, с плач – няма друг начин. Ако го приемете за глезотия и го пренебрегнете, губите доверието на мъника. А доверието на детето в родителите е ключът към възпитанието му. Поотрасне ли, няма да ви е трудно да го убедите да си ляга навреме например, защото в него няма да е заложен духът на противоречието, който неминуемо се поражда там, където цари желязна дисциплина от първия ден.

Мит 6

Нервните изблици са присъщи на лошите майки

Кой твърди, че образът на майката в детското съзнание трябва да е идеален? Точно обратното – перфектната майка формира в малчугана неправилна представа за хората и в частност за жените. Тези деца, особено момчетата, които приемат майка си за идеална, често не успяват да открият половинката си в живота, защото никоя не може да се сравни с „мама“.

Вие имате право понякога да „излизате от кожата си“, но това не намалява достойнствата ви. След такива случаи просто трябва да се извините и да обясните на детето, че това няма никаква връзка с отношението ви към него и по никакъв начин то не губи любовта ви. Може да се е държало лошо, но вие не го приемате като „лошо дете“ и го обичате.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар