Какво повелява традицията за Бъдни вечер

промоции

Трапезата се прекадява, за да се изгонят злите сили

Трапезата се прекадява, за да се изгонят злите сили

Трапезата се прекадява, за да се изгонят злите сили

Традицията повелява на трапезата на Бъдни вечер да има 7, 9 или 12 постни ястия. Това са три от свещените числа на древноюдейската Кабала.

Преди да се нареди празничната трапеза, стопанинът на къщата запалва специално дърво в огнището, наречено бъдник. Дървото трябва да тлее цяла нощ, за да поддържа огъня жив. Според традицията, бъдникът трябва да е от бук, круша или дъб.
В предварително издълбана дупка в него се сипва за берекет тамян, вино и зехтин.


По искрите на огъня на Бъдни вечер можете да гадаете каква ще бъде годината – колкото повече са те, толкова по-богата реколта ще има.
Традицията повелява трапезата на Бъдни вечер да бъде наредена върху слама на земята и задължително трябва да е разположена в югоизточния ъгъл на стаята, под иконостаса.

В някои краища на страната за Бъдни вечер правят зелник или тиквеник. Постната пита е неизменна част от трапезата в този ден. В нея се слага паричка и се смята, че на когото се падне ще е здрав и щастлив през цялата година.
Поставя се по един орех в четирите ъгъла на стаята, за да се осветят всички четири краища на света.

Преди да започне вечерята на Бъдни вечер, стопанинът прекадява трапезата, за да се прогонят злите сили от дома.
Първото парче от питата се поставя под иконата на Света Богородица. Момите пък поставят първия залък от нея под възглавницата си, за да сънуват мъжа, който ще им поиска ръката, пише margaritta.dir.bg.
ИСКАТЕ ЛИ ДА СТЕ КРАСИВИ И ЗДРАВИ?
ЕТО ТУК МОЖЕ ДА ОТКРИЕТЕ ВСИЧКИ ПРОДУКТИ ЗА ТОВА!>
vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар