Защо алкохолът ни кара да се чувстваме добре?

Учените откриха защо алкохолът ни кара да се чувстваме добре. За първи път се доказва, че консумацията на алкохол води до освобождаването на химикали в т. нар. „център на удоволствието“ в мозъка, провокиращи чувства на наслада и възнаграждение. 

Предишни проучвания сочат, че приятните ефекти от консумацията на алкохол се дължат на освобождаването на ендорфини в мозъка.

Използвайки позитронна емисионна томография (PET), изследователи от Калифорнийския университет показват, че се отделят ендорфини в два региона на мозъка – нуклеус акумбенс и орбитофронталната мозъчна кора, в отговор на употребата на алкохол. При всички участници този процес е довел до по-голямо чувство на удоволствие.

Това се предполага още от приблизително 30 години, на базата на тестове с животни, но процесът се наблюдава за първи път при хора, обяснява ръководителят на изследването неврологът проф. Дженифър Мичъл.

Учените обаче правят важно уточнение. Докато ниските до умерени дози алкохол спомагат освобождаването на хормони, които подобряват настроението и удоволствието, то високите дози имат по-скоро обратен ефект и може да стимулират други системи в мозъка, което да доведе до тревожност и депресия.

Ако мислите, че имате проблем с алкохола или познавате някой който има. Ние можем да ви помогнем! С новата хранителна добавка КУДЗУ КОРЕН можете да спрете злоупотребата с алкохола и цигарите? Научете повече тук!

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар