Спрете да обещавате повече, отколкото можете да изпълните!

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

„Утре ще ти върна парите“, уверява ви близък приятел, но минава много време, докато го стори.

Обещания се дават лесно

Обещания се дават лесно

Защо се държим така? Защо даваме обещания, а после не ги изпълняваме? Безотговорността и безразличието ли ни пречат? Или го правим, защото сме непочтени?

Нито едното, нито другото. Често обещаваме нещо и имаме намерението наистина да го изпълним. Но когато настъпи моментът да го сторим, все изникват непредвидени обстоятелства, които ни пречат да изпълним обещанието си. Или просто не ни остава време.

Защото ежедневието ни е много забързано и непрекъснато сме подложени на стрес. Повечето хора се оплакват, че времето все не им стига. Кои са причините? В работата например: налагат се съкращения и трябва по-малко хора да се справят със същия брой задачи, както преди. Отделно са децата, които също изискват време и внимание. Почти всяка жена държи да е образцова майка и домакиня и професионалистка на работното си място. И естествено да изглежда добре и да е обичана и желана.

За всичко това трябва да се плати съответната цена. Ние попадаме в лапите на стреса и не е учудващо, че докато препускаме от задача към задача, забравяме някои от дадените обещания.

Трябва ли всъщност да се блъскаме толкова много? Трябва ли да се стремим винаги да изглеждаме добре, само защото съвременното общество и рекламата ни го налагат? Нека не ставаме жертви на този диктат. Защото постоянното напрежение, на което сме подложени, влошава качеството на живота ни, а може и организмът ни да не издържи.

Крайно време е да спрем за миг и да поемем дъх. Както и да се запитаме: „Налага ли се винаги и навсякъде да свирим първа цигулка?“ Нека всъщност си зададем въпроса: на какво всъщност държим истински и от какво по никакъв начин не можем да се откажем. Нека другите да бързат и да водят трескав и напрегнат живот.

И така, извадете лист хартия и напишете най-отгоре „Аз“. Подчертайте думата, защото вие всъщност сте най-важната за себе си. После започнете да изреждате: успех в работата, хармонично партньорство, здраве, щастливи деца и все в този ред. Когато запишете всичко, номерирайте думите според значимостта им за вас. Така ще знаете кое в живота ви е най-важно за вас.

И ако от този момент нататък започнете да се придържате към списъка, в живота ви вече няма да има бъркотия и хаос, защото няма да се нагърбвате с хиляди неизпълними ангажименти. Ежедневието ви ще протича спокойно и работата ще ви спори. И тъй като най-отгоре в списъка е написано местоимението „Аз“, винаги ще успявате да намерите достатъчно време, за да се погрижите за себе си.

Така ще разполагате с време и ще можете да прецените и решите дали да обещавате дадено нещо или не. Когато давате някакво обещание, не забравяйте следното:

Не прибързвайте

Помислете добре и преценете всяко „за“ и „против“, преди да дадете обещание. Можете ли наистина да изпълните ангажимента в искания срок?

Степенувайте задачите

Припомнете си непосредствените ангажименти и преценете дали освен другата работа можете да изпълните и новото обещание.

Отказвайте понякога

Ако ви притискат да поемете обещание, не се страхувайте да откажете. Може и да ви погледнат накриво, но ако обясните със спокоен тон, че не е по силите ви да го изпълните, не може да не ви разберат.

Открито признавайте грешките си

И така – обещали сте нещо, но не сте успели да го изпълните. Няма защо да шикалкавите, бъдете открити и честно си признайте защо не сте удържали на думата си. Разбира се, не можете да очаквате да ви се зарадват, но ако започнете да увъртате и измисляте, рано или късно ще ви хванат в лъжа и така ще загубите доверието на другите.

Източник: Журнал за жената

Култура на поведението – достойнство

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар