Пречи ли захарта на отслабването?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Всеизвестно е, че ако искате да отслабнете или се стараете да поддържате настоящото си тегло, консумацията на захар определено не е препоръчителна

захар И все пак няма нужда да я изхвърляте напълно от менюто си. 1 ч.л. (без връх) съдържа 5 г захар, което е 20 ккал. Ако менюто е балансирано и се състои от натурални продукти, 1 ч.л. захар няма да нанесе никакви вреди. Правилото е просто: умереното количество няма как да навреди. И това впрочем се-отнася не само за сладкото.

Безопасни ли са заместителите на захарта?

Най-популярните изкуствени заместители на захарта са аспартам, неотам (neotame), сукралоза (splenda). След многократни проверки независими експерти са признали за сравнително най-безопасни неотам и сукралоза. Но трябва да се има предвид, че от началото на използването на тези добавки не е минало достатъчно време, за да се прояви цялостното им въздействие върху здравето. Освен това има съвсем малко данни за въздействието на заместителите на захарта върху детския организъм, така че лекарите не препоръчват употребата им от бременни.

Може ли изкуствените подсладители да ни откажат от сладкото?

По-скоро е обратното. Да хапнете бонбон или парче торта, не е най-здравословният, но е най-бързият начин да се успокоите и да се възнаградите за усилията в края на труден ден. Захарта подобрява настроението и снема стреса – именно това прави сладкарските изделия толкова привлекателни. Нито един изкуствен заместител не оказва подобно действие – с тях ни е вкусно, но скучно, също както от кафе без кофеин. Факт е, че изкуствените заместители не съдържат
калории и не повишават нивото на глюкозата в кръвта. Но не може да се сравнят и с удоволствието, което носи захарта. Когато не получи очаквания ефект от продукта, съдържащ захарен заместител, човек обикновено изяжда няколко порции от същата храна. Това води до изграждане на навик, още повече че изкуствените заместители са многократно по-сладки от захарта. Така натурално сладките храни (плодове, зеленчуци) губят своята привлекателност. Затова по-добра стратегия е, вместо да заменяте захарта с изкуствени вещества, постепенно да намалявате консумираното количество и да се учите да се наслаждавате на натуралния вкус на чая и кафето. Според диетолозите захарта не е потребност, а навик – и при желание може да се избавите от него.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар