Тези митове за сутиена са развенчани!

Може да навреди на здравето ви

Това е широко разпространено вярване, с което жените са стряскани повече от 20 години. Началото на този мит се корени в изследване от 1991 г., според което жените, които не ползват сутиен, са с по-малък риск от развитие на рак на млечните жлези спрямо тези, които ползват такъв.

sutieniСпоред някои специалисти проблемът не е в самото носене на този вид бельо, а в неподходящия му начин на употреба – прекалено стегнатите сутиени притискат млечните жлези, което може да доведе до задържане на токсини. Това обаче са само предположения на експертите, без сериозни научни доказателства в тяхна подкрепа.

Спането със сутиен поддържа формата на бюста

Тук жените в общи линии са раздвоени – едните педантично си лягат всяка нощ със сутиен, а други нямат търпение да се приберат, за да се „отърват“ от тази част от бельото си. За съжаление, и в двата случая с времето гърдите губят стегнатата си форма. Все пак е препоръчително носенето на поддържащ сутиен поне от време навреме, особено когато се отдавате на интензивни спортни занимания.

Има стандартни размери

Подобно на другите части от облеклото, във всяка държава има разминавания относно размерите, а често и всяка марка производител си има собствена номерация. Така че когато си избирате сутиен, не е достатъчно да знаете размера на предишния, който сте си купили. Нужно е да премерите на място желаното от вас бельо и да имате предвид, че и от модела на сутиена също зависи дали ще ви е удобен и по мярка.

Средният размер сутиен е В

Истината е, че е малко по-голям – по-близо е до мярка на чашката С, но пък това невярно вярване подсеща за един много по-голям проблем: дамите обикновено носят неправилен размер сутиени. Повечето жени гледат да се „напъхат“ във видовете бельо, които са по-разпространени като размери по магазините, отколкото да изберат наистина подходящите за тях мярка и модел.

Проблем е да се пуска в пералната машина

Дълго време специално за това бельо се смяташе, че е най-добре да го перем ръчно и да го оставим да се изсуши в хоризонтално положение, а не трябва да се пере в пералнята. Съображенията? Смяташе се, че с машинното пране рискуваме сутиените по-бързо да се износят и да развалят вида си. Този проблем вече не съществува: ако решите да изперете сутиените в машината, просто използвайте специални торбички за това и програма за пране с хладка вода. Така сутиенът ще запази целостта си и ще излезе достатъчно изцеден, за да не се налага да (обмисляте как да го простирате.

Пране веднъж седмично е достатъчно

Всъщност добре е да се спазва повече хигиена. Освен това мазнината на кожата, потта и мръсотията нарушават еластичността на сутиена. Така че редовното им – дори ежедневно – изпиране е препоръчително. Добре е, ако перете сутиена в пералнята, да го слагате в торбичка и на програма за пране с no-хладка вода.

Защо носите сутиен?

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар