Бил Гейтс предположи какво ще погуби човечеството

промоции

„Не земетресенията, не глобалното затопляне и войните ще погубят човечеството, а вирусите“, твърди шефът на директорите на „Майкрософт“ Бил Гейтс, който активно се занимава с финансиране на изследвания относно бъдещето на човечеството.

„Холивудските сценарии за глобални катастрофи са малко вероятни“, смята филантропът милиардер. Интервю с него по темата излезе тези дни в популярното издание „Вокс“. Групата изследователи, които е събрал Бил Гейтс, са се опитали да моделират възможната вирусна катастрофа. Оказало се, че всеки вирус, подобен на т.нар. „испански грип“, може да унищожи 33 милиона души само за 250 дни. Бил Гейтс смята, че в условията на съвременния свят всяка пандемия от инфекциозно заболяване ще бъде къде-къде по-катастрофална от епидемията на испанския грип през 1918-1919 г. Това е свързано с факта, че хората отдавна

Според Бил Гейтс вирусите ще погубят човечеството

Според Бил Гейтс вирусите ще погубят човечеството

вече се придвижват много по-свободно по целия свят, посещават различни страни за много кратки срокове, пише в. „Доктор“.

„В наше време подобен вирус се разпространява за 60 дни по всички по-големи градове на земното кълбо. С испанския грип такова нещо не е имало, не е било възможно“, казва още Гейтс. Той назовава още една причина за възможни епидемии: това, че не се известява веднага разпространението на опасните инфекции. Типичен пример за това е ситуацията с треската Ебола. „Гвинея не признаваше епидемията дълго време, защото това щеше да се превърне в смъртна присъда за инвестициите в тази страна, както и за туристическите отрасли“, допълни още един от най-богатите хора в нашия свят.

Всички вече знаем, че вирусът Ебола, който отне повече от 10 хиляди човешки живота, попадна в списъка на най-опасните заболявания на планетата. Един от водещите световни специалисти в областта на инфекциозните болести, координиращ борбата с треската Ебола, даде интервю на едно от популярните британски издания. Според него тази смъртоносна епидемия скоро може да последвана от други подобни. Неговото име е Дейвид Набаро – световноизвестен специалист по инфекциозни болести. Миналата година той беше назначен за специален координатор на ООН за борбата с епидемията от треската Ебола в западноафриканските страни. Тези дни беше публикувано пространното интервю с доктор Набаро, в което той излага своите възгледи за причините както на сегашната епидемия от вирусната треска Ебола, така и за възможните епидемии от други опасни заболявания, които с голяма вероятност могат да се случат в бъдеще. Дейвид Набаро обръща внимание на читателите на факта, че и треската Ебола, и атипичната пневмония САРС, както и нейната „братовчедка“ МЕРС (близкоизточен респираторен синдром), не са чисто човешки болести. Те се отнасят към т.нар. зоонотични инфекции, които могат да поразяват както хората, така и животните. Както твърди Набаро, постоянното нахлуване на човека в живата природа неминуемо води до контакти на хората с животни – носители на причинителите на зоонозите. Така се е случило с епидемията Ебола, първопричина за която стана гвинейско момче, заразило се по всяка вероятност от мъртва летяща мишка или мъртъв бодливец.

„…Напълно възможно е и почти сигурно, че унищожаването на горите в Западна Африка рязко повиши вероятността от заразяване на хората с вируса Ебола от представителите на фауната. По-рано в тази част на Африка никога не е имало огнища на тази смъртоносна треска“, заключава Дейвид Набаро.

Освен това, по мнението му, огромна роля в разпространението на опасните инфекции играе и затоплянето на климата. Заради глобалните изменения на климатичните условия и повишаването на средногодишните температури са добра почва за обитаване на много видове комари, способни да пренасят причинителите на такива опасни заболявания, като малария, треската денге, жълтата треска и други подобни, които се придвижват все по-на север. Например все по-често се регистрират случаи на заболяване на смъртноопасната треска денге в страни, където те никога по-рано не са се срещали.

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар