Добри навици, за добро здраве! – част 4

Част 1, част 2, част 3

Качвайте се по стълби

navici-stalbi-4За да запазите доброто си здраве, трябва да се откажете от някои (нездравословни) навици. Например, всеки път, когато трябва да изберете дали да се качите по стълбите или да използвате асансьора, предпочетете първото. Когато отивате на пазар, не паркирайте колата точно пред магазина, за да имате възможност да походите малко пеша. Така ще направите още една крачка към доброто здраве. Американски учени ус-тановили, че ако човек се изкачва по стълбите по 10 минути на ден, за една година може да свали до 5 кг!

Пийте сок от грозде

По същия начин, по който тефлонът не позволява на храната да полепне по тигана, биофлабоноидите в гроздовия сок предотвратяват залепването на холестерола по артериалните стени. Консумирайте сок, от грозде редовно – така ще намалите риска от сърдечно-съдови заболявания и мозъчен удар. Ако нямате сокоизтисквачка, с която да си направите домашен сок, консумирайте гроздето цяло. Колкото пo-наситен е цветът му, толкова повече биофлавоноиди съдържа. Богати на биофлавоноиди са също ябълките, лукът, зеленият чай, черният шоколад, орехите, черното вино и др.

Не се бойте от краткотрайния стрес

Организмът ни е така създаден, че да може с лекота да се справи с временния стрес. Тогава нивото на адреналина скача и имунната система работи на пълни обороти. Краткотрайният стрес има ясно изразен край (например сценичната треска) – отделянето на адреналин спира и организмът се връща в равновесие. Продължителният стрес обаче няма ясно изразен край и организмът се намира под постоянно напрежение, което отслабва имунната система. Психолозите смятат, че краткотрайният стрес е полезен, тъй като ни помага да се съсредоточим и да извлечем най-доброто от себе си. Той е не просто „продуктивен“, но и „здравословен“ , защото, засилва защитните сили на организма. Продължителният стрес обаче ги отслабва с 60%.

Грижете се за здравето си

Хроничното високо кръвно налягане е най-опасният „тих убиец“, тъй като човек може много дълго време да страда от него, без дори да подозира. Липсата на симптоми не означава, че не трябва да се грижите за здравето си. Най-често срещаните хронични болести днес са сърдечносъдовите заболявания, диабетът от втори тип, метаболният синдром и ракът.

 

Какви въпроси да зададете на човек, когото искате да опознаете?

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар