Красиви под слънцето!

Наслади се на съблазнителен шоколадов тен през цялото лято без да жертваш доброто състояние на кожата си! Нашите навременни съвети ще ти помогнат да я поддържаш отлично хидратирана и млада, без досадни зачервявания и преждевременни бръчици.

1. Какво точно означават новите надписи върху етикетите на слънцезащитните продукти?

От 2009 година Европейската асоциация по парфюмерия и козметика COLIPA определи нови стандарти. Досегашните цифрови означения за защитния фактор се допълват от ясна , разбираема категоризация – нисък (2 – 4 – 6); умерен (8- 1 – 12), висок (15 – 20 – 25), много висок (30 – 40 – 50) и ултрависок (50+) фактор. Уточнени са и правилата, по-които трябва да е осигурена защитата от опасните ултравиолетови лъчи според изискванията на Европейския съюз. Продуктите с новите етикети гарантират със сигурност, че кремовете ще проникнат наистина дълбоко и ефикасно ще елиминират причините за ранно състаряване.

2. Как най-добре да се подготвя за слънчевите лъчи?

Някои хранителни вещества като ликопин например (който се съдържа в доматите) или витамин С повишават защитата на клетките, като в същото време действат ефикасно и върху способността на кожата да регенерира, ако са приемани ежедневно – например около две седмици преди излагането на първите слънчеви бани.

3. Високият защитен фактор означава ли, че ще потъмнея по-бавно?

Да, защото в този случай кожата произвежда повече меланин, само когато ултравиолетовите лъчи проникнат в нея. Не гледай на това като на недостатък – колкото по-бавен е процесът на образуване на меланин, толкова по-равномерен ще е тенът. Важен е не само високият LSF фактор. За да достигне кремът в нужното количество навсякъде, трябва да използваш поне пет чаени лъжички при еднократно нанасяне.

4. Как да избера правилната защита?

В зависимост от това какъв е нейния тип, кожата ти има свойството да се предпазва известно време и сама. С помощта на подходящ за нея слънцезащитен продукт можем да удължим престоя си на слънце, без да рискуваме да изгорим. За да избереш правилния за твоята кожа LSF фактор, погледни таблицата отдолу.

5. Колко време след нанасянето на крема е защитена кожата?

Зависи от LSF фактора. Прибави към действието му времето на собствената си защита (виж таблицата към въпрос 4) – така ще получиш максималното за теб време, което е безопасно за слънчеви бани. Ако например си от тип 2 с време за лична защита 10 минути, можеш да останеш спокойно на слънце 200 минути, ако си използвала крем с LSF 20 – 10×20=200.

6. Защо са необходими кремовете за след слънце?

Те не могат да те спасят от изгаряне, ако си прекалила с престоя на слънце, но са важни за правилното почерняване. След престоя на плажа кожата има нужда от регенериращи вещества (например алое вера) и от много влага. Лосионите за след слънце не са така плътни, а това предпазва кожата от прекалено прегряване.

7. Трябва ли да използвам специален слънцезащитен крем за лицето?

Ако става дума единствено за защита от слънцето – не. Но пък, от друга страна, не използваш лосиона си за тяло вместо крем за лице, нали? Специалните слънцезащитни продукти за лице освен защита от UV лъчите съдържат и други полезни вещества, които отговарят на нуждите на тена.

8. За какво да внимавам, ако спортувам на слънце?

Точно при спортна активност по слънчевите лъчи е особено важна сериозната защита от опасните слънчеви лъчи. Защото водата и потта омекотяват горния слой на кожата и го правят прозрачен. Трябва да се внимава преди всичко при плуване и дори при гмуркане с шнорхел – доказано е че на половин метър дълбочина 85% от UV-A лъчите и 60% от UV-B продължават да действат активно. Професионалните плажни волейболистки съветват от опит: „Ако спортуваш на слънце, трябва да използваш продукти, които са устойчиви на вода и изпотяване, и да подновяваш след първоначалното нанасяне на продукта.”

9. Кои вещества са полени за кожата ти под слънцето?

Витамин Е никога няма да ти дойде повече. Той подпомага поддържането на нивото на влажността на епитела и предпазването от бръчки. Като антиоксидант действието му се състои в предпазването от застаряване на кожата. Съдържа се предимно в авокадото или сусамовото масло и в много от козметичните продукти.

10. Имам чувствителна кожа и склонност към слънчева алергия. На какво се налага да обърна внимание?

Основното правило по принцип гласи, че колкото по-малко съставки се съдържат в един крем, толкова по-малък е рискът от възпаления. Ако имаш чувствителна кожа и склонност към слънчева алергия, трябва да предпочиташ продукти без мазнини, консерванти и ароматизатори. Особено последните под влиянието на ултравиолетовите лъчи бързо създават алергенни субстанции, като се свързват с потта и могат да предизвикат зачервявания, сърбежи, подувания или пъпчици. Затова е на-разумно да купуваш продукт, специално предназначен за чувствителна кожа, който се продава в реномираните аптеки.

11. Нуждае ли се косата ми от защита срещу слънце?

Косата не получава слънчеви изгаряния, но избледнява от слънцето, а краищата й често се изсушават. Срещу това помагат специални продукти с UV филтър, които освен това са пригодени да предпазват косата от цъфтене и накъсване, предпазват косата от цъфтене и накъсване,предизвикано от солената вода. Не забравяй, че и скалпът има нужда от защита, за да не изгори. Все пак най-добрият начин да се предпазиш е да носиш допълнително и шапка или кърпа за глава.

12. Мога ли да удължавам защитата си срещу слънцето, ако се мажа с крем за втори и трети път?

Не. Последващите нанасяния само „поправят” защитния слой, който е нарушен от морската вода и от изпотяването. Слънцезащитните продукти се грижат обаче единствено за това да се постигне максималното, но само за определено време, след което непременно се скрий от слънцето.

 

 

 

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар