5 стъпки да спрем преяждането

Преяждането може да се случи поради редица причини. 

Една причина може да бъде използването на ограничителна диета, от която чувствате лишения. Може би сте стресирани или ви липсва сън, така че се стремите към храната като източник на комфорт. Каквато и да е причината, стъпките по-долу са добро начало да започнете спиране на цикъла на преяждане.

Напишете какво мислите за храненето.

Използвайте от времето си 5-10 минути, затворете очи и си помислете какво е за вас храната и какво би трябвало да бъде. Вие мислите ли какво и колко ядете? Или просто се нахвърляте на храната без да се съобразявате с тялото си и какво му е необходимо. Бъдете реалисти и преценете дали можете да поддържате нискокалорична диета през останалата част от живота си.

Добавяне на храни, които обикновено не са позволени.

Диетите могат да доведат до чувство на лишения, които след това могат да доведат до преяждане. Когато знаем, че не са позволени някои храни, ние ги искаме още повече. Така че не се опитвайте да следвате нереалистично строга диета, а включвайте от време на време любими забранени храни, но без да прекалявате.

Яжте без отвличане на вниманието, така че да можете да вкусите храната си.

Телефони, телевизор, книги, работа … всичко лесно ни разсейва. За да се чувствате удовлетворени от храната, трябва да усетите вкуса й. Затворете очи, дъвчете бавно и не се разсейвайте от нищо. Може да се изненадате от това колко малко трябва да се яде, за да се чувствате удовлетворени – вие ще се научите да разпознавате маркерите на истинската насита и удовлетвореност, когато им обърнете внимание.

Слушайте тялото си с въпроса: „Дали съм гладен?“

Толкова е просто (и по-лесно да се каже отколкото да се направи). В действителност, тялото ви не иска да се чувства пълно. То ще ви каже, когато е гладно и когато сте се нахранили достатъчно. Като се храните бавно, по-лесно ще усетите сигналите за ситост.

Правете неща, които харесвате.

Преяждането може да се дължи на скука, липса на забавления или приятели. Така че започнете да отделяте повече време на любимо занимание или човек, вместо да преяждате.

 

С тази диета можете да отслабнете колкото искате!

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар