Точков масаж

Акупресурата е система от точкови масажи чрез натиск. Само с едно докосване на точното място по тялото ви вие можете да се спасите от досадните болки и да възвърнете енергията си.

1. За по-добър сън
Намерете с пръст леката вдлъбнатината между двете вежди и я масажирайте нежно. Натискът върху т.нар. „трето око“ успокоява. Освобождаването от ежедневния стрес е важно за добрия сън и редовното масажиране на тази точка ще ви го осигури.

2. Стимулирайте дробовете си да работят по-добре
Масажирайте основата на носа около двете ноздри. По този начин стимулирате по-доброто дишане.

3. Антистрес
Масажирайте бавно, но силно областта между гърдите по дължината на гръдната кост. Това е линията на спокойствието.

4. „Врата към рая“
C показалците си притискайте точките, които се намират от двете страни на тила, наречени „врата към рая“. С тяхното стимулиране ние постигаме добра детоксикация на организма. Когато докосваме тези точки, мускулите се отпускат от напрежението на ежедневния стрес.

5. Облекчете болката в гърба
Помолете някой да сгъне показалеца, средния и безименния пръст и да открие вдлъбнатината на гърба ви между раменете и леко да притисне. Тази точка е една от най-важните в точковия масаж. Благодарение на нея тялото се освобождава от токсините, натрупани в мускулите и облекчава напрежението в гърба.

6. Кажете сбогом на мигрената
Ако страдате от често главоболие, което превръща в ад ежедневието ви, тази точка , е открита специално за вас. Тя се намира на дланта между палеца и показалеца, където те се събират. Масажирайте я енергично няколко пъти на ден.

7. Тонизиране на цялото тяло
Локализирайте зоната под коляното. Това място трябва да се масажира много енергично. Мигновено ще усетите тялото си заредено с нова сила.

Техника на точковия масаж
Как да масажираме точките? Най-добрият масаж се прави с възглавничките на пръстите, а най-често се използват показалците на ръцете. Според традиционната китайска медицина точките се намират по меридианите в човешкото тяло, по които протичат положителната и отрицателната енергия. Добре е точковият масаж да се прави, когато сте сами и спокойни. Концентрирайте се добре и се отпуснете, за да се насладите на ефекта. Силата на натиска зависи от вашите нужди, а движенията трябва да са постепенни от нежни към по-силни.

Билкови бани срещу безсъние и нервност
Те действат отпускащо и успокояващо. Ето как да си направите две от тях при домашни условия.

Валерианова баня. Залейте предварително 100 грама корени от дилянка (валериан) с 1 литър вряща вода и ги оставете да покиснат поне 10 часа. След като прецедите течността, я добавете към водата във ваната.

Баня с лавандула. Залейте 50 – 60 грама цвят от лавандула с 1 литър вода, нагрейте до кипване и след 10 минути прецедете. Отново добавете течността към водата във ваната и останете поне 15 минути в нея.

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар