Как да се справим с груби хора?

Някои хора са учтиви, докато някои са просто груби. Това зависи от начина им на мислене. 

За да избегнете нарастването на грубостта им, която може да премине в заплаха за насилие, трябва да подходите внимателно и най-вече – търпеливо! Човекът може просто да не си е изпил хапчето. Ето нашите съвети!

1. Бъдете търпеливи

Това може да звучи странно за вас, но вие трябва да бъдете търпеливи в такива ситуации. Ако другият човек е груб, това не означава, че вие ​​също трябва да се държите по подобен начин. Възможно е да има основателна причина, поради която този човек се държи така. Имайте предвид, че хората могат да бъдат ядосани по здравословни причини, а не, че нещо точно вас не ви харесват. Например хората с диабет стават раздразнителни, когато изпаднат в хипогликемия.

2. Говорете спокойно и учтиво

Ако някой е груб с вас, просто изчакайте за няколко секунди (бройте до 10 бавно…) и след това попитайте спокойно и учтиво за причината да бъдат груби с вас. Например: „Извинете господине/госпожо, мога ли да направя нещо за вас? Имате ли проблем, за който мога да помогна?”Ако след такава учтивост, лицето продължи да грубиянства – продължете си по пътя, като изкажете съжаление, че той/тя не желае помощ или просто сменете темата, ако е възможно.

3. Не го „слагайте на сърцето си”!

Ако има начин, не му обръщайте внимание! Нека се конфронтира с други хора наоколо – вас какво ви засяга? Това е много честа ситуация, например на обществени места – градски транспорт, на опашка или друго. Но ако сте колеги и той/тя директно ви нападат с груби реплики – усмихнете се и приложете т. 2.

4.  Анализ на ситуацията

Има причина за всичко, което се случва в живота. Трябва да анализирате ситуацията. Знаете ли защо този конкретен човек е груб с вас? Може би има някакво недоразумение, което е довело до това положение. В този случай, вие трябва да изчистите това недоразумение, така че човекът да бъде наясно със ситуацията. Например, някой клюкар или клюкарка са казали пред ваш колега, че вие не харесвате как работи. Тези клюкари обикновено си измислят, като разчитат, че този на когото казват клюката няма да отиде при вас директно и да ви попита: Защо? Така че, като усетите грубо отношение от колега – директно го попитайте: Защо? Ако той е откровен, ще ви каже какво му е казал/а клюкарката!

5. Някои хора са си груби

Някои хора са груби, защото така са свикнали, придобили са този лош навик. Грубостта е отрицателна черта, която трудно се променя. Но, да – положителната нагласа в дадена ситуация може да помогне.

6. Игнорирайте го

Ако даден човек се държи грубо, отново и отново, просто игнорирайте това лице. Не бъдете груби в замяна, защото вие не сте такъв човек в живота.

 

8 неща, които никога не трябва да казвате на работното място!

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар