Защо е важно да се наспиваме?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Пълноценният сън е от изключително значение за цялото здравословно състояние!

nedospivane

Сънят е почивка, но и процес с много фази, всяка от които е с ключова роля за нормалните жизнени функции. Последствията от непълноценния сън са бавно заздравя­ване на рани и контузии поради забавен растеж и делене на клетките, отслабена имунна система, забавен мета­болизъм, затлъстяване, лоша концентрация, раздразни­телност, емоционални разстройства, отпадналост и др.

Какво е безсънието – болест или симптом?

Ако се повтаря нощ елед нощ, се квалифицира като инсомния. Тя може да се прояви с неспособност да заспите, когато си легне­те, или пък събуждане през нощта и невъзмож­ност да заспите отново. Обикновено е временно безпокойство.

В някои случаи обаче може да трае месеци или години. Хроничното безсъние често е симптом на заболяване. 50% от случаи­те се дължат на депресия, тревожност, стрес или скръб. Сред другите са арт­рит, астма, хипогликемия, хипертиреоидизъм, лошо храносмилане, бъбречни и сърдечни заболявания, мускулни болки, болест на Паркинсон. Някои лекарства също могат да доведат до безсъние.

Как се отразява безсънието на организма?

Една-две безсънни нощи предизвикват раздразнителност и сънливост през деня с понижена работоспособност.

Ако продължи повече, започва да причинява по-сериозно влошаване на цялостната дейност. Стане ли хронично, безсънието нарушава работоспособността, създава проблеми в отно­шенията с хората и може да допринесе за редица здравни проблеми.

Какво пречи на здравия сън?

Стресът, преумората и тревожността гонят съня. Прекомерната употреба на кафе и други кофеинови напитки, тютюнопуше­нето, алкохолът, заседналият начин на живот и наднорменото тегло също пречат. Затова специали­стите съветват да не се претоварваме, да бадем спокойни, да не преяжда­ме, да спортуваме и да се грижим за себе си повече. Билките също помагат за здрава нервна система.

1/3 от хората имат проблеми със съня, според National Sleep Foundation – САЩ. Над 50% от тях съобщават за поне един от симптомите на безсъние няколко нощи в седмицата, а 33% всяка или почти всяка нощ през послед­ната година. 63% от жените (в сравнение с 54% от мъжете) са имали симптоми на безсъние поне няколко нощи седмично.

 

Възглавница ЧУДО за МОМЕНТАЛНО ЗАСПИВАНЕ!

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар