8 причини да ядете маслини всеки ден!

Зехтинът е може би едно от най-прочутите масла в целия свят заради неговия приятен вкус и полезни качества.

Източникът, от който маслото се извлича – маслините, са също потенциален източник на здраве и доброта. Ето най-важните причини, поради които трябва да ядете маслини.

1. Предотвратяване на затлъстяването и контрол на теглото

Маслините са най-благоприятни за загуба на тегло. Те са богати на мононенаситени мазнини, които са доказали, че премахват коремните мазнини. Хората, които консумират всеки ден си доставят добро количество серотонин, за който се знае, че ни държи заситени повече време.

2. Намаляване на риска от рак

Черните маслини са богати на витамин E, който е отговорен за осигуряване на безопасността на клетъчните процеси. Той неутрализира свободните радикали, които причиняват увреждане на клетките и по този начин предотвратява образуването на ракови клетки. Рак на дебелото черво вече е значително намален с консумирането на черни маслини.

3. Увеличава желязото в тялото

Черните маслини са особено богато хранилище на желязо. Функцията на имунната ни система е ефективна само тогава, когато са налице адекватни нива на желязо в организма ни. Червените кръвни клетки пренасят кислород в тялото и правят това ефективно само с присъствието на желязо. Недостигът на желязо може да доведе до увреждане на тъкани и по този начин се препоръчва да се консумират хранителни източници, богати на желязо всеки ден.

4. За здраво сърце

Маслините съдържат мазнини, но те са здравословни мазнини, които неутрализират свободните радикали и не запушват артериите. Те увеличават нивата на добрия холестерол в организма и намаляват рисковете от атеросклероза, като по този начин имат възможност да свалят риска от сърдечни заболявания.

5. Нежна кожа и лъскава коса

Те подхранват, хидратират, защитават и предотвратяват сухотата на кожата и косата. Много кожни проблеми, свързани със стареенето, се намаляват значително при редовна консумация на маслини. Маслините не са просто чудесни за консумация, но също така и за приготвяне на маски или лапи с тях, а използването на зехтин върху кожата и косата възстановява загубената влажност и здравето на скалпа.

6. Против алергии

Днешната околна среда и прекалената употреба на всякакви химически препарати, като козметични средства, утежняват алергиите. Уникалните елементи в маслините блокират специални хистаминови рецептори, с което имат силата да ни предпазят от алергии.

7. Облекчаване на болката

Маслините са известни с антиоксидантните и противовъзпалителните си свойства, които служат като природен парацетамол. 50 грама студено пресован зехтин има противовъзпалителен ефект, колкото всяко хапче може да ви даде.

8. За вашите очи

Маслините съдържат витамин A, който е важен за поддържането на здраво зрение – намалява риска от катаракта, дегенерация на макулата, глаукома и други заболявания, свързани със зрението.

Черни или зелени маслините са хранилище на здравословни хранителни вещества, които могат да попречат да се разболеете. Включете ги като част от ежедневното си хранене и наблюдавайте големите подобрения на здравето си.

 

Ако искате по-големи гърди, яжте тези храни!

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар