Кои са основните причинителите и врагове на лошия дъх

Човекът с неприятен дъх от устата обикновено не го усеща, тъй като отдавна е свикнал с него. А приятелите и роднините му не знаят как да му съобщят това от страх да не го обидят. Подобна деликатност държи в неведение много хора, които страдат от този толкова сериозен проблем.

Заболявания на устната кухина и вътрешните органи
Най-разпространената причина за лошия дъх от устата са болестите на пародонта. Един от факторите, способстващи повишеното образуване на бактериални налепи, е сухотата в устната кухина (ксеростомия). При нея защитното действие на слюнката не е изразено. Неутрализирането на бактериите се забавя и се създават условия за техния растеж. Един от най-ярките примери е лошият дъх от устата сутрин след ставане от сън. По време на съня намалява слюноотделянето и бактериите започват интензивно да се размножават, а продуктите от тяхната дейност пораждат неприятна миризма.

Сухотата в устата може да се засилва с възрастта. С течение на времето нашите слюнни жлези престават да работят с предишната ефективност, променя се и съставът на слюнката. И така почистващите свойства на слюнката отслабват. Към причинителите на неприятния дъх от устата стоматолозите причисляват също инфекциозните заболявания на носните кухини и дихателните пътища, възпалението на сливиците, заболяванията на черния дроб и жлъчката, бъбречната недостатъчност. Към заболяванията, които предизвикват лош дъх от устата, се включват ракът, туберкулозата, сифилисът и огромно количество заболявания на слизестата обвивка на устната кухина.

Приемът на някои лекарства
Част от хистаминовите средства и деконгестантите могат да бъдат причина за лошия дъх от устата, тъй като наред със сухотата в носа предизвикват и сухота в устата. Подобно странично действие имат и някои антидепресанти. Ксеростомия могат да породят и някои диуретици, транквиланти и наркотични вещества.

Профилактика и лечение
За да се отървете от лошия дъх от устата, са необходими следните мерки:
•    Откажете цигарите!
•    Чистете зъбите си с четка и конец за зъби.
•    Почиствайте редовно и езика си.
•    Използвайте освежители за уста.
•    Придържайте се към рационалното хранене. За профилактика на кариеса ограничете приема на сладки храни; употребявайте достатъчно количество целулоза, зеленчуци, плодове и сокове;
•    Излекувайте възпалителните заболявания на тъканите на пародонта;
•    Направете си пълно изследване на всички потенциални огнища на хронични инфекции.

Билки срещу лош дъх
1.    Горчив пелин. 1-2 ч. л. горчив пелин се залива с 1 чаша гореща преварена вода, оставя се да престои 20 минути и се прецежда. С тази течност се плакне устната кухина 4-6 пъти на ден.
2.    Сива планинска елша. 20 г листа от сива планинска елша се заливат с 1/2 л преварена вода. Приготвя се настойка, с която устната кухина се плакне 4-6 пъти на ден.
3.    Ким. 15 г семена от обикновен ким се заливат с 1 чаша гореща преварена вода. Приготвя се настойка, с която устната кухина се плакне 4-6 пъти на ден.
4.    Люта мента. 1 с. л. листа от люта мента се заливат с 1/2 л гореща преварена вода и се оставя да престои 1 час. С настойката се плакне устна¬та кухина 4-6 пъти на ден.
5.    Ябълки. Яжте колкото се може повече пресни ябълки.
6.    Дъбова кора, жълт кантарион, листа от бреза, листа от коприва, лайка – в равни количества, се варят и пият като чай.

Част 1
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар