Причинителите и враговете на лошия дъх

Човекът с неприятен дъх от устата обикновено не го усеща, тъй като отдавна е свикнал с него. А приятелите и роднините му не знаят как да му съобщят това от страх да не го обидят. Подобна деликатност държи в неведение много хора, които страдат от този толкова сериозен проблем.

Какви са причините за него?
Храната
Честа причина, заради която възниква лошият дъх от устата, е употребата на храна със силна миризма (чесън, суров лук и т.н.). След преработката на хранителните продукти тези техни съставки, които не се усвояват от нашия организъм, се отделят с урината, фекалиите, потта, както и при дишането.

Пушенето
Никотинът, смолата и другите зле миришещи вещества, които се съдържат в тютюневия дим, се натрупват по зъбите и меките тъкани в устата – венците, вътрешната страна на бузите, езика. Пушенето обезводнява тъканта на устата. От това отслабват овлажняващото и дезинфекциращото действие на слюнката, която убива бактериите и продуктите от тяхната дейност.

Алкохолът
Той засилва сухотата на слизестата обвивка на устната кухина и способства за активното размножаване на микро¬организмите.

Особеностите на микрофлората на устната кухина
Неприятният дъх обикновено възниква от бактериите, които обитават устната кухина. Продуктите от дейността на някои от тях представляват серни съединения и именно те служат като основна причина за зловонието. Всеки човек в една или друга степен има в своя дъх миризма. Човешкото обоняние не го улавя при малки количества. Само при значително повишаване на концентрацията му дишането престава да бъде свежо. Основното количество зле миришещи вещества бактериите отделят след употребата на протеини. В устата за тях винаги ще се намери „природна“ протеинова храна – например мъртви кожни клетки или многобройни протеинови компоненти, съдържащи се в слюнката, както и остатъци от хранителните продукти.

Неправилна грижа за устната кухина
Ако не се ползват системно четката за зъби и конецът за почистване, в устата се образуват благоприятни условия за растежа и размножаването на бактериите. Освен това при лоша хигиена и наличие на кариесни зъби натрупващите се в междузъбните пространства и кариесни повърхности остатъци от храна започват да гният, което също дава своя принос за неприятния дъх от устата. Дори при липсата на зъби лошият дъх от устата може да се предизвика от зъбните протези (за сметка на натрупването на хранителните остатъци под протезните конструкции). А понякога дори най-старателното почистване на зъбите с четка и конец не позволява напълно да се избавим от лошия мирис. Проблемът е в това, че пораждащата лошия дъх микрофлора често наранява езика – малки ранички, които се покриват със защитен слой слуз. Затова към процедурата по почистването на зъбите трябва да се включи и почистването на езика. Обикновено за тази цел се използват специални стъргала или лъжица.

продължение…

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар