Череши или боровинки? Изберете и двете!

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Боровинките са родени в Северна Америка, a черешите са с европейски произход. 

Черешите са костилкови плодове и са роднини с другите такива – сливи, праскови, нектарини и др. Боровинките са сини, черни и червени и са едни много полезни плодчета.

История

Черешите доставят удоволствие на небцето на своите любители в продължение на векове. Техният рубинено червен цвят, аромат и страхотен вкус са им спечели място на трапезата на римските завоеватели, древните гърци и китайските благородници. Римляните са пренесли черешите във Великобритания през първи век от н.е. и чак през 17-ти век английските колонизатори ги пренасят до Северна Америка. По това време боровинките вече са в изобилие на американския континент, като са били използвани в продължение на векове от индианците за лечение на заболявания.

Качества

Въпреки че и двата плода са богати на антиоксиданти, боровинките съдържат повече от черешите. Боровинки и череши са добър източник на витамин C, но черешите съдържат 19 пъти повече бета каротин от боровинките. Черешите са също предпочитан източник на витамин А, манган, желязо и калций.

Видове (сортове)

Най-известният сладък сорт череша е Бинг. Този черешов сорт е получил името си от един от китайските работници. Друг сладък сорт череша е Ламбърт, който също има своето начало от китайците. Черешата Райнер –  лек сладък сорт, произхожда от кръстоска на Бинг и Ван сортовете, която е сътворил д-р Харолд Фогле в изследователска станция във Вашингтон. Този сорт се отглежда в България от 1968 г.

И трите вида ядливи боровинки, които се срещат в България – черната Vaccinium myrtillus, червената Vaccinium vitis-idaea и синята Vaccinium uliginosum, са познати лечебни растения.

 

Черешата – плодът на красотата и здравето!

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар