Кои са предимствата на домашната хлебопекарна?

Няма да спорим, че топлото хлебче или кифличка за закуска е върховно удоволствие

 

домашна хлебопакарна

Може да си го позволи онзи, който притежава машина за хляб. Защото и най-трудолюбивата майсторка на домашни печива едва ли би смогнала всеки ден да радва фамилията със замесени в малките часове на нощта вкуснотии.

Т.нар. домашни хлебопекарни се появиха на нашия пазар преди 10-ина години и постепенно набраха популярност. Днес моделите и цените им са толкова разнообразни, че всеки може да направи избор според джоба си. Какво е добре да знаете, ако решите да се снабдите с полезния уред?

Машината за хляб пече обикновен хляб, сладки и солени тестени изделия с различни добавки – зеленчуци, плодове, конфитюри, сладка, мед, ядки. Моделите се различават по броя на програмите, по температурата, до която се нагряват, и времето, за което изпичат хляба. Числото на програмите се колебае от 3 до 17. Ако сте привърженици на здравословния живот, е добре да изберете уред, който пече пълно-зърнест хляб. Ако имате захарен диабет или друго заболяване на обмяната, търсете модел, който пече и безглутенов хляб.

При избора на машина обърнете внимание на мощността на уреда, неговата вместимост и размери. Обикновено уредите са с мощност от 450 до 860 вата, като най-общо правилото е, че колкото по-мощни са, толкова по-добре работят, но харчат и повече ток. Машините от най-ново поколение са с мощност от около 700 вата, за да са по-икономични, което обаче не пречи на качеството на работата им.

Вместимостта на хлебопекарните също варира, но най-добрият избор е те да побират около килограм продукти.

Отложеният старт е важен. Най-удобна е опцията за отлагане до 12-15 часа. Това значи, че може да заредите машината от вечерта, за да имате пресен хляб за закуска. Най-новите, но и най-скъпи модели, са с удобни дисплеи за управление, които се подчиняват само на докосване.

Важно е заедно с уреда да купите и книжка с рецепти, за да сте сигурни на първо време в доброто качество на печивото, а след това вече смело да експериментирате и сами. Цените на моделите, които се предлагат у нас, варират от 50-70 лв. до към 320-350 лева, пише вестник „Всичко за семейството“.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар