На правилната диета ли сте? Разберете къде грешите!

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Ако въпреки строгото спазване на всички правила не сваляте нито грам, то проблемът не е в режима, а в несъвместимостта му с вашия организъм е правилно подбраната диета е един от най-честите проблеми, които правят хората, когато решат да влязат във форма, смятат лекари от Американската асоциация на диетолозите.

 

Според тях несъвместимостта между диета и организъм не само няма да реши проблема, а в някои случаи може да доведе и до сериозни последици, засягащи здраве­то. Добрата новина е, че има няколко сигнала, по които лесно можем да установим дали това е точният за нас режим.

Много, много лишения

За да се свалят килограми, се иска преди всичко воля. По това две мнения няма. Но драстични­те хранителни режими не вършат работа. Те са подходящи само по медицински по­казатели и под строгото наблюдение на специалист. Самостоятелно – не! От една страна, те лишават организма от разнообразни и ценни елементи, необходими за правилното му функциониране. От друга – мо­гат да нарушат психо-физическия баланс за дълго време.

Без хляб или без сладкиши

Много популярно е премах­ването на дадена храна от ежедневното меню. Най-често това са тестените изделия, хлябът, захарта, сладкишите, шоколадът. Да, бихте могли за известно време да ограничите тези храни. Това със сигурност ще се отрази на линията ви. Но не го правете в дългосрочен план. Всяка от тях допринася с нещо за добрата работа на орга­низма. Добре е да консумирате и такива продукти, но в по-малки дози и от време на време. Така и организмът няма да се стресира и да започне да складира резерви.

Много време в кухнята

Забравете за менюта, които се нуждаят от дълги и сложни приготовления или специфични съставки. Дори и да не сте от работещите момичета, заети от сутрин до Вечер в офиса, то пак няма да ви е приятно да се въртите цял ден в кухнята. Това бързо уморява. Тази диета е подходяща за хора, които мо­гат да си позволят някой друг да готви вместо тях.

Нова диета – нов човек

Коренната промяна на навиците не води до нищо добро. Вярно, в началото ще бъдете ентусиази­рани, но постепенно промените ще започнат да ви тежат и ще ги спазвате все по-трудно. Всичко това изнервя и човек бързо губи мотивация. Тогава идва ред на йо-йо ефекта, защото човек, подложен на диета, решава да засити стомаха и сетивата си, като поглъща солидни количества забранени храни. Затова правете промени, но стъпка по стъпка. Ако например сте свикнали да закусвате, то не избирайте диета, при която сутрин се пие само чай. Имайте предвид, че при драстични промени тялото веднага реагира, като въвежда механизъм за защита и започва да гори по-малко калории. Ефектът е обратен на желания.

Режимът обещава чудеса

Може, но само на хар­тия. Бъдете реалисти – няма как да се вталите с над 20 кг за един месец. Първо е нереално, и второ – дори и да се случи такова чудо, е неразумно от здравословна гледна точка. Най-добрите диети са тези, при които свалянето на килограми става постепенно и тялото има време да свикне. Разумното вталяване предполага не повече от половин килограм на седмица.

Без движение

Не че не може и така, но при всички случаи е добре да включите някакво движение към храни­телния режим. Той ще увеличи ефекта от диетата, а и ще стегне видимо тяло то ви. Не е задължи­телно да посещава­те фитнес салони или да се записвате на зумба или йога. Стига и половин час ходене (но всеки ден) плюс изкачване на два етажа пеша вместо с асансьор.

 

 

Защо питейната вода е важна за отслабването?

 

 

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар