Използвайте леблебия за кожата, косата и здравето!

Леблебията или нахутът, както също се нарича, е много богата на фибри и протеини. Уникална полза има за всякаква диета, поради ниския си гликемичен индекс.

Тези зрънца съдържат фитохимикали, известни като сапонини. Това е полезно за предотвратяване на рак на гърдата и остеопорозата. Също така намаляват топлите вълни по време на менопаузата.

С ниския си гликемичен индекс те са особено полезни за хора със склонност към повишаване на кръвната захар. Усвояват се лесно, поради високото съдържание на фибри.

Леблебията съдържа добри количества калций. Някои изследователи казват, че съдържанието на калций е еквивалентно на това в прясното и киселото мляко, което ги прави много търсени от хора с проблеми в ставите.

Фолатите и фолиевата киселина, които се намират в нахута са най-важните хранителни елементи за бъдещите майки. Много важни съставки за мозъка на плода и неговото здраве въобще.

Съдържанието на манган в нахута помага при възстановяването на кожните клетки и унищожава свободните радикали, които причиняват бръчки. Молибденът, който се съдържа в тези зрънца, детоксикира кожата чрез премахването на сулфитите.

Рецепти за маски:

За кожата на лицето и деколтето:

Смесете смляна леблебия на брашно с куркума на прах по една супена лъжица и забъркайте каша с прясно мляко. Нанесете на лицето и деколтето и измийте след 15 минути с топла вода.

За намаляване на старчески петна:

Смесете брашно от леблебия с малко вода и намажете лицето и тялото, където имате петна. Оставете да действа 10 минути и изплакнете с топла вода.

Против пърхут

Разбъркайте 6 супени лъжици брашно от леблебия с вода и нанесете върху скалпа на главата си. Масажирайте няколко минути и измийте с топла вода. Това ще изчисти много люспи на пърхута. Освен това ще подхрани кожата на главата с протеини и манган.

 

Компреси и отвари за здрава и лъскава коса

 

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар