Течно злато за кожата и косата

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

В кулинарното изкуство качествата на зехтина се ценят от древни времена. Днес все по-голяма популярност добиват и достойнствата му като козметично средство.

Всичко в маслиновото дърво е полезно: маслото му е подхранващо, костилките на маслините деликатно почистват вроговения пласт на епидермиси, течността, извлечена от листата, предпазва от свободните радикали. Почти няма част от това прекрасно дърво, която да не служи като благородна съставка на различни козметични продукти.

Концентрат от добродетели

Зехтинът е приятел на човешкото здраве и като основен елемент на средиземноморската диета допринася за стабилизиране на сърдечно-съдовата система и засилване на имунитета. Разкрасяващите му качества се дължат на богатото му съдържание на мононенаситен мастни киселини (74% олеинова киселина) и на лесното му проникване в кожата. Така той я подхранва „отвътре”, в дълбочина, като в същото време предпазва повърхността, възстановявайки хидролипидния пласт на епидермиса.

Това скъпоценно златисто олио може да се използва в чист вид или като съставка на различни козметични продукти.

Лекарство за кожата

Масажирането сутрин и вечер на зони от кожата, покрити с екзема или напуквания, с чист зехтин позволява възстановяването на хидролипидния пласт на епидермиса.

И на сухата кожа на ръцете отлично се отразява масажът със зехтин, предварително затоплен в микровълновата фурна или на водна баня. Ако по дланите ви има удебеляване на епидермиса, добавете към зехтина кафена лъжичка захар.

При чупливи нокти свикнете да ги натопявате редовно в купичка с хладък зехтин. Продължителността на процедурата е десетина минути. След това масажирайте ноктите и кожата около тях.

Компрес със зехтин освежава отлично поувехналата кожа на деколтето. Покрийте пласта зехтин с топла влажна хавлиена кърпа и останете така  в продължение на 20 минути.

Смесете малко зехтин с няколко капки ароматно масло от лавандула или роза. С този прекрасен лосион масажирайте тялото си след топлия душ. Бъдете по-настоятелни по лактите и коленете. Кожата ви ще стане гладка и мека.

Защитник на косата

По-плътната, гъста коса е подходяща за цялостна маска със зехтин. Но ако косата ви е тънка  и без обем, нанасяйте маслото само по краищата, които често са сухи и накъсани. Няколко капки могат да съживят фибрите на косата и да я направят мека и блестяща.

Природна рецепта за суха коса

Трябват ви 200 мл зехтин, 10 г канела на прах, 10 зърна карамфил, 10 капки ароматно масло от лавандула, 10 капки ароматно масло от бяло сандалово дърво.

Стоплете на водна баня зехтина, към който сте добавили канелата и зърната карамфил. Оставете сместа да отлежи 1 час  и прибавете ароматните масла. Нанасяйте този природен балсам по сухите краища на косата си сутрин и вечер.

Какъв зехтин да изберем?

За козметични нужди е подходящ зехтинът, който употребяваме и за готвене. Най-доброто качество се получава от студено пресовани заедно с костилките маслини, събирани през зимата. Този зехтин има характерния зеленика цвят. Внимавайте с датата на производство – козметичните качества на зехтина са по-добри, когато той е пресен и неокислен.

 

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар